Muiz al-Daula

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Mu'izz al-Daula)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Muiz al-Daula (r. Ahmad ibn Buje, ? - 8. 4. 967.) bio je prvi emir Iraka iz perzijske dinastije Bujida, koji je vladao od 945. do smrti.

Bio je brat osnivača dinastije Imad al-Daule, te 930-ih sudjelovao u nizu pohoda kojima je ona širila vlast na područjima Iranske visoravni i Mezopotamije. Godine 936. je izgubio nekoliko prstiju u neuspjelom pokušaju da preotme Kerman od dinastije Ilijasida. Daleko uspješniji je bio u Huzestanu gdje je likvidirao odmetničku dinastiju Barida. Time je stvorena baza za pohod na Bagdad, prijestolnicu Abasidskog Kalifata čiji su vladari u to vrijeme postali tek marionete u rukama ambicioznih oficira i emira. Nakon višegodišnjih borbi u Mezopotamiji je Ahmad 19. 12. 945. ušao u Bagdad bez borbe i svojom marionetom učinio kalifa Al-Mustakfija.

To je, međutim, izazvalo reakciju suparničke dinastije Hamdanida iz Mosula koja je lansirala pohod na Bagdad. On je doveo do višemjesečne međusobne opsade u kojoj je Ahmad, uz velike poteškoće, ostvario pobjedu, uspostavivši tako trajnu dominaciju Bujida nad Mezopotamijom, odnosno početak prevlasti šijitskih Perzijanaca nad sunitskim turkijskim klanovima u bagdadskoj upravi. Iako je Ahmad uspio pod svoju vlast staviti današnji Oman, dalju ekspanziju su priječili sukobi sa Hamdanidima, kao i unutrašnji sukobi u samom Bagdadu.

Umro je 967. prilikom pohoda na Šahinide u mezopotamskim močvarama. Naslijedio ga je sin 'Izz al-Daula.

Literatura[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Nitko
Bujidski emir (Iraka)
945–967
Slijedi:
Iz al-Daula