Adud al-Daula

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Adud al-Daula (arapski: عضد الدولة‎; Aḍud al-Dawla) ili Azod od-Dauleh Panah Husrau (perzijski: عضدالدوله فناخسرو‎; Azod od-Dowleh Panah (Fana) Khusraw) (Isfahan, 24. 9. 936.26. 3. 983.) bio je bujidski emir koji je vladao većim dijelovima Iranske visoravni i Mezopotamije. Smatra se najvećim od svih emira Bujidske dinastije.

Vladarska kovanica

Bio je sin Rukn al-Daule. Godine 948. ili 949. ga je abasidski kalif imenovao emirom Farsa čime je naslijedio svog strica Imad al-Daulu koji je umro bez djece. Godine 974. ga je otac poslao da skrši pobunu svog rođaka Iz al-Daule, nakon čega je postao emirom Iraka. Iako je zadržao dvor u Širazu, često je posjećivao Bagdad, koji je u to vrijeme dosta patio zbog sektaških sukoba između sunita i šijita. Nastojeći zavesti mir, donio je ukaz kojim se zabranjuju javne demonstracije; dijelom i zbog toga, a dijelom zbog blagonaklone politike prema šijitima, u Bagdadu je nakon toga zavladao mir.

Adud se istakao nizom inženjerskih pothvata, te kao pokrovitelj nauke. U rodnom Isfahanu je dao sagraditi astronomski opservatorij gdje je djelovao Abdurahman Ali Sufi. Oko godine 960. je između Širaza i Istahra sagradio veliku branu danas poznatu kao Band-e Amir. Također je sagradio kanal kojim je spojena rijeka Karun sa Šat al-Arabom. Godine 981. je pak u Bagdadu sagradio bimaristan, kasnije poznat kao Bolnica al-Adudi, koja je vijekovima predstavljala najveću i najugledniju bolnicu na svijetu.

Literatura[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Imad al-Daula
Bujidski emir (u Farsu i Kermanu)
949–983
Slijedi:
Šaraf al-Daula
Prethodi:
Iz al-Daula
Bujidski emir (u Iraku)
978–983
Slijedi:
Samsam al-Daula