Pakor I od Partije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pakor I od Partije (? - 38. pne.) bio je partski princ, odnosno nasljednik, a po nekim antičkim izvorima i suvladar partskog kralja Oroda II.

Godine 51. pne. je, koristeći oslabljenost rimskih pozicija na Istoku nakon bitke kod Kare, provalio u Sirija (rimska provincija)|Siriju, ali ga je odatle otjerao Gaj Kasije Longin. Pakor je rimsku Siriju ponovno napao godine 40. pne. pri čemu mu je pomogao odmetnuti rimski vojskovođa Kvint Labijen. Pod njegovim vodstvom, a zahvaljujući i tome što su dijelovi rimske vojske prebjegli Labijenu, Parti su osvojili cijelu Siriju i Palestinu osim Tira i još nekoliko primorskih gradova. U Judeji je vlast preuzeo njegov pomoćnik Barzafarn te za novog jevrejskog kralja postavio Antigona Hasmonejca.

Pakorova osvajanja nisu dugo potrajala, jer je već 39. pne. rimska protivofenziva pod Publijem Ventidijem Basom povratila Malu Aziju, a Labijen je poginuo. Parti su se zbog toga morali povlačiti iz Judeje i Sirije. Pakor je godine 38. pne. pokušao izvršiti novi napad, ali je poginuo u bitci kod Kirestike.


Pakor I od Partije
Prethodi:
Orod II
Veliki kralj (šah) Partije Slijedi:
Orod II

Reference[uredi | uredi kod]