Ahemen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ahemen
Kralj Perzije
Vladavina cca 705. - cca 675. pne. (30 godina)
Krunidba cca 705. pne.
Nasljednik Teisp od Anšana
Djeca Teisp od Anšana, itd.
Puno ime
Ahemen od Perzije
Dinastija Ahemenidi (osnivač dinastije)
Rođenje ?
Smrt cca 675. pne.

Ahemen (staroperz. Haxāmaniš[1], grč. Ἀχαιμένης, eng. Achaemenes) bio je eponimski predak iranske ahemenidske dinastije, koji je vladao Perzijom od cca 705. (možda i ranije) do cca 675. pne. kada ga je naslijedio sin Teisp od Anšana. Njegova dinastija rodila je mnoge slavne perzijske vladare poput Kira Velikog, Darija Velikog, Kserksa I., itd.

Etimologija[uredi | uredi kod]

Etimologija njegovog imena temelji se na raznim izvorima. Tradicionalno tumačenje jest „onaj prijateljskog uma“, prema izvorima studije indo-iranske etimologije od strane Stara grčkih historičara. Moderni historičari ne slažu se s tim tumačenjem već smatraju kako Haxāmaniš znači „obilježen dušom vođe“, prema iranskim etimološkim studijama. Ahemenidi, odnosno „potomci Ahemena“, nazvani su prema Ahemenu.

Značaj[uredi | uredi kod]

Ahemen je općepoznat kao vođa jednog od deset do petnaest perzijskih plemena iz Pasargada. Perzijski kraljevski zapisi iz Behistuna smjestili su ga pet generacije prije Darija Velikog. Prema istim izvorima Ahemen je živio oko 700. pne., naziva ga se „kraljem“ što može značiti kako se radi o prvom službenom iranskom kralju.

Osim perzijskih kraljevskih zapisa, postoji ograničen broj historijskih izvora o Ahemenu stoga se o njegovu životu zna vrlo malo. Neki navode kako postoji mogućnost da je Ahemen samo „mitološki predak perzijske kraljevske kuće“. Kada je 522. pne. na perzijski tron stupio Darije I. Veliki koji je smaknuo Smerdisa (sina Kira Velikog), svoju legitimnost na prijestolje tvrdio je svojim porijeklom od Ahemena. Time je želio dokazati kako on i Kir Veliki dijele zajedničkog pretka, pa neki smatraju kako je Ahemen samo Darijeva izmišljotina. Drugi pak tvrde kako ne postoji razlog izmišljanja Ahemenovog lika budući da je mogao tvrditi svoje porijeklo i preko Teispa. Ipak, zapisi iz Pasargada spominju kako je Kir sam sebe nazivao potomkom Ahemena[2].

U svakom slučaju, perzijska kraljevska dinastija od Darija nadalje štuje Ahemena kao osnivača njihove dinastije. Ipak, malo je poznato o njegovom životu ili djelima. Prema onome što je poznato, Ahemen je najvjerojatnije bio ratni poglavica iz 7. vijeka pne., odnosno prvi kralj Perzije. Asirski zapisi iz doba kralja Senaheriba iz 691. pne. spominju kako je u gradu Haluleu jedva odbio napad Parsuamaša i Anzana, skupa s Medijcima i drugima. Ti zapisi spominju Ahemena kao jednog od vojnih zapovjednika koji je vodio Perzijance i nezavisne trupe iz Anšana u neodlučenoj bitci kod Halulea.

Legende[uredi | uredi kod]

Budući da se radi o eponimskom utemeljitelju dinastije, Ahemen se često smatra legendarnim. Antički grčki pisci spominju Ahemena i njegovo pleme iz Pasargada, te za njega kažu kako je „uskrsnuo od orla“. Platon u svojim djelima o Perzijancima poistovjećuje Ahemena s Perzom, odnosno pretkom Perzijanaca prema grčkoj mitologiji. Platon navodi kako je Ahemen (Perz) bio sin kraljice Andromede i junaka Perzeja, odnosno unuk Zeusa[3]. Kasnije navodi kako su Ahemen i Perz različite osobe, te kako je Ahemen potomak Perza.

Ostavština[uredi | uredi kod]

Perzijski i grčki izvori navode kako je Ahemena naslijedio njegov sin Teisp, koji je poveo Perzijance u osvajanje i naseljavanje elamitskog grada Anšana na jugu Irana. Teispov praunuk Kir Veliki osvojio je Mediju i osnovao Perzijsku Monarhiju. Teisp od Anšana se spominje kao Ahemenov sin na staroperzijskim zapisima u Behistunu.

Kronologija[uredi | uredi kod]

Prethodnik: Kralj Perzije
(cca 705. - cca 675. pne.)
Nasljednik:
Nitko Teisp od Anšana
(cca 675. - cca 640. pne.)

Veze[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Ahemenidska dinastija (enciklopedija Iranica)”. Arhivirano iz originala na datum 2009-03-17. Pristupljeno 2013-06-14. 
  2. „Pasargad (Livius.org)”. Arhivirano iz originala na datum 2009-08-02. Pristupljeno 2013-06-14. 
  3. „Ahemen (enciklopedija Iranica)”. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-17. Pristupljeno 2013-06-14. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]