Pakor II od Partije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pakor II od Partije.

Pakor II od Partije (? - 105) bio je partski kralj iz dinastije Arsakida. Bio je sin kralja Vonona II i brat kralja Vologas I, koji mu je na upravljanje dao Mediju Atropatenu. Nakon Vologasove smrti 78. se Pakor pobunio protiv njegovog sina i nasljednika Vologasa II i uspio ga svrgnuti godine 80.

Pakorova duga vladavina je, pak, bila obilježena brojnim pokušajima da se i njega samog svrgne. Prvih deset godina se morao boriti sa pretendentom Artabanom III koji je između 80. i 81. čak neko vrijeme uspio držati vlast u zapadnom dijelu kraljevstva. Kraljevstvo je zbog svega toga bilo iscrpljeno, te je, prema navodima Kasija Diona, Pakor bio prisiljen prodati područje Osroene tamošnjem kralju Abgaru VII.

Kasnije se Pakorova vlast uspjelo u nekoj mjeri stabilizirati, pa tako Amijan Marcelin tvrdi da je Pakor dao velebnim zidinama i drugim građevinama nadograditi prijestolnicu Ktesifon. Godine 101. je posalo diplomatsko izaslanstvo u Kinu, koje je uspjelo doći na dvor dinastije Han, u čijim se službenim spisima partska država otada naziva Kraljevstvo Anxi.

Godine 105. se protiv Pakorove vlasti pobunio pretendent Vologas III. Nedugo nakon toga je Pakor umro, a naslijedio ga je brat Hosroj I.

Napomene[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  • Crespigny, Rafe de. (2007). A Biographical Dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23-220 AD). Leiden: Koninklijke Brill. ISBN 90-04-15605-4.
Pakor II od Partije
Prethodi:
Vologas II
Veliki kralj (šah) Partije
78 – 105
Slijedi:
Hosroj I

Reference[uredi | uredi kod]