Rašiduni

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Rašidun)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Rašiduni (arapski الخلفاء الراشدون transkr. Hulefau-rašidun, dosl. Pravedne kalifi) je termin koji se koristi u sunitskom islamu da označi četvericu kalifa koji su vladali nakon smrti Poslanika. To su (poredani po periodu vladavine):

Osim ovog termina, susrećemo i termin "Ispravni kalifi". Oni su zvani tako jer su bili model muslimanskih vođa po viđenju sunita. Svi pravedni kalifi su bili ashabi Muhammeda i njegovi rođaci. Kćeri Ebu-Bekra i Omera su bile udate za Muhammeda, a tri njegove kćerke su bile udane za Osmana i Aliju. Također spadaju u grupaciju od 10 ashaba za koje je Poslanik rekao da im je Allah (Bog) obećao Džennet (Raj) za vrijeme njihovog života.

Tokom vladavine ove četverice kalifa osvojene su brojne teritorije i kalifat je nekoliko puta povećan.

Šijitski pogled[uredi | uredi kod]

Šijitski islam smatra da su prva trojica uzurpirali vlast, po njima prvog ispravnog kalifa, Alije. Po Šiitskom shvatanju islama prvi kalif je trebao biti Alija, jer vjeruju da je Allah naredio Muhammedu da odabere Aliju za prvog kalifa.

Manjinski pogledi[uredi | uredi kod]

Neki uključuju i Hasana ibn Alija, sina Alije kao petog pravednog kalifa, dok neki čak i ne smatraju da je on uopće bio kalif u pravom smislu. Šijiti smatraju da je on drugi imam.

Po haridžijskom shvatanju, jedino Ebu-Bekr i Omer pripadaju "pravednim kalifima".

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]