Alah

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Allah (arapski: الله Allāh) je arapska riječ za Boga.

Muslimani cijelog svijeta koriste arapsku riječ "Allah", i često dodaju subhanehu ve te´ala, što znači "slavan i uzvišen je On (Allah)", mada mogu koristiti i domaću riječ za Boga. Allah, subhanehu ve te´ala, ima 99 imena. Allah je isti Bog u kojeg i kršćani i Jevreji vjeruju. Važno je napomenuti da kršćani i jevreji iz arapskih zemalja Boga zovu, Allah.

Povjest riječi Allah dolazi od najstarije pisane riječi za Boga, El, koja je korištena još u starozavjetnim spisima. Daljnjni razvoj riječi je išao: El- Eloah(- Elohim pl.)- Elloah- Ellah- Allah. U prastara vremena (10 000 godina prije nove ere) El je bila najčasnija riječ. Jevreji nisu zapisivali tu riječ već samo JHV (Hebrejsko pismo nema samoglasnike) što se čita JAHVE, a Jahve znači "Gospodin". Jer nisu izgovarali ime Gospodina kada su čitali naglas knjige.

Tako da: Allah je jedan, svemogući i nema drugog Boga osim Njega. vrijedi za sve tri velike monoteističke religije: Kršćanstvo, Islam i Židovstvo/Jevrejstvo.

Uzvišeni Allah je rekao: "I znaj da nema Boga osim Allaha." (Muhammed, 19)

Bismillahi-rrahmani-rrahim

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo, Milostivog, Samilosnog Vladara Dana sudnjeg, Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo! Uputi nas na Pravi put, na Put onih kojima si milost Svoju darovao, a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali! (El-Fatiha 1-7)