Gabriel Fauré

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gabriel Fauré
romantizam
Biografske informacije
RođenjeGabriel Urbain Fauré
12. svibnja 1845.
Francuska Pamiers, Francuska
Smrt4. studenog 1924.
Francuska Pariz, Francuska
SupružnikMarie Fremiet
PartnerEmma Bardac
DjecaEmmanuel Fauré-Fremiet
Philippe Fauré
RodbinaToussaint-Honoré Fauré (otac)
Hélène Lalène-Laprade (majka)
Profesionalne informacije
ObrazovanjeÉcole Niedermeyer de Paris
Instrumentiorgulje, klavir
Zanimanjekompozitor, orguljaš, pedagog
Opus
MentoriCamille Saint-Saëns
Gustave Lefèvre
UčeniciMaurice Ravel
Charles Koechlin
Znamenita djela
Nagrade

Gabriel Urbain Fauré (Pamiers, 12. svibnja 1845.Pariz, 4. studenog 1924.) je bio francuski romantičarski kompozitor i pedagog, jedno od naznačajnijih i najutjecajnijih imena francuskog romantizma. Fauré je bio jedan od najznačajnijih kompozitora svoje generacije, a njegova glazbe je utjecala na brojne kompozitore s početka XX. vijeka. Među njegova najpoznatija djela spadaju pavana u fis-molu, Requiem, nokturna za klavir te pjesme "Après un rêve" i "Clair de lune". Iako su njegova najpopularnija djela iz njegove rane faze, njegova kritički najcjenjenija djela nastala su u kasnijoj fazi, kada mu harmonija i melodija postaju kompleksnije.

Fauré je rođen u kulturnoj, ali ne pretjerano muzikalnoj obitelji. Njegov talent pokazao se još u mladosti. U dobi od 9 godina, Fauré je poslan u Pariz da se školuje za crkvenog orguljaša i zborovođu. Među njegovim tadašnjim učiteljima bio je i Camille Saint-Saëns, koji će mu postati doživotni prijatelj. Nakon što je 1865. diplomirao, zarađivao je kao orguljaš i pedagog, što mu nije ostavljalo previše vremena za komponiranje. Čak i kada je, u zrelim godinama, postao uspješan, držeći istovremeno pozicije orguljaša u crkvi La Madeleine i ravnatelja Pariškog konzervatorija, nije imao dovoljno vremena za komponiranje. Kako bi isto dobio, ljeti se povlačio u provinciju kako bi si omogućio miran rad. U svojim posljednjim godinama, Fauré je bio priznat kao najveći francuski kompozitor svog vremena. Godine 1922., u Parizu mu je priređena dotad neviđena nacionalna glazbena posveta, koju je osobno predvodio tadašnji predsjednik, Alexandre Millerand. S druge strane, trebala su desetljeća da se Fauréova glazba uvaži i izvan Francuske, uz izuzetak Ujedinjenog Kraljevstva, gdje je bio cijenjen i za života.

Fauréova glazba se danas opisuje kao most između glazbe romantizma i modernizma. Kada je Fauré počinjeo svoju karijeru, Chopin je još uvijek skladao, a kada je istu zavržavao, glazbenim svijetom odjekivali su zvukovi jazza i Druge bečke škole. Antologijski Grove Dictionary of Music and Musicians navodi kako je Fauré bio najnapredniji kompozitor svoje generacije i kako s njegove harmonijske i melodijske inovacije utjecale na pedagogiju kasnijih generacija. Posljednjih dvadesetak godina svoga života, Fauré je imao problema s gluhoćom, zbog čega je njegova glazba iz ovog perioda osjetno drugačija u odnosu na njegov raniji rad.