American Beauty (film)

Izvor: Wikipedia
Disambig.svg Za ostale upotrebe, pogledajte članak American Beauty.
American Beauty

Kino-poster
Režija Sam Mendes
Producent Bruce Cohen
Dan Jinks
Scenario Alan Ball
Uloge Kevin Spacey
Annette Bening
Thora Birch
Wes Bentley
Mena Suvari
Chris Cooper
Allison Janney
Muzika Thomas Newman
Fotografija Conrad Hall
Montaža Tariq Anwar
Christopher Greenbury
Distribucija DreamWorks Pictures
Datum(i) premijere
17. septembar 1999 (1999-09-17)Trajanje 122 min.
Zemlja  SAD
Jezik engleski
Budžet 15,000.000 $
Bruto prihod 356,296.601 $[1]

American Beauty je hvaljeni film Sama Mendesa iz 1999., spoj drame, satire i tragedije, dobitnik 3 Zlatna globusa i 5 Oscara, uključujući i onaj za najbolji film. Glavnu ulogu igra Kevin Spacey, a glumi očajnog 42-godišnjaka koji odluči primijeniti svoj dosadašnji način života privučen školskom prijateljicom svoje tinejdžerske kćeri (originalni naslov filma, American Beauty, je naziv vrste ruže koju vidi u svojim snovima o njoj). Film se bavi temama modernog američkog društva, obiteljskog života, muškosti, generacijskih razlika, karijerizma, opsesije uspjehom, homoseksualizma i homofobije, dekadencije, potrage za srećom, ljubavi, ljepote i slobode.

U Srbiji je prikazan pod naslovom Američka lepota, a u Hrvatskoj pod naslovom Vrtlog života.

Filmska ekipa[uredi - уреди]

Režija: Sam Mendes

Glume: Kevin Spacey (Lester Burnham), Annette Bening (Carolyn Burnham), Thora Birch (Jane), Wes Bentley (Ricky), Mena Suvari (Angela), Chris Cooper (Frank Fitts), Peter Gallagher (Buddy Kane) i drugi.

Radnja[uredi - уреди]

Lester Burnham je 42-godišnji zaposlenik u jednom marketinškom poduzeću kojega je dosadni život u predgrađu pretvorio u gubitnika i slabića. Samozadovoljavanje ispod tuša ujutro je jedan od rijetkih vrhunaca za njega. Supruga Carolyn, s kojom već odavno nije bio intiman, misli samo na posao i uspjeh te ga ignorira. Kći Jane prolazi kroz burno razdoblje puberteta te se udaljava od oca kojeg ne smatra nikakvim autoritetom ni uzorom, a iritira ju i njegov neprimjeren interes za njezinu prijateljicu Angelu Hayes, lijepu djevojku koja želi postati model kako bi se izdigla nad običnim ljudima. No upravo ljubav prema Angeli, koju ona dodatno potiče svojim ponašanjem, ponovno vrati Lesteru volju za životom i samopouzdanje. U zanosu od sreće, napušta svoj dosadan posao i počinje činiti ono u životu što ga čini sretnim. Istodobno, Jane se zaljubila u Rickya, čudnog dečka iz susjedstva kojeg maltretira strogi i nasilni otac, umirovljeni marinac zabrinut oko propadanja društvenih vrijednsti i struktura...

Nagrade[uredi - уреди]

Kritike[uredi - уреди]

Kritike su većinom bile pozitivne. Tako je kritičar Shay Casey u svojoj recenziji napisao: "Ovo me zbilja, iskreno tjera da vidim ljepotu u svijetu, cilj u kojem mnogi filmovi nisu uspjeli. Ukratko, daje mi smirenje" a pohvale je pisao i Jim Chastain: "Scenarij je taj, taj penetrirajući, likovima motiviran scenarij, koji sigurno čini "Vrtlog života" jednim od najboljih (ako ne i najbolji) filmova ove godine".

Ipak, bilo je i nezadovoljnih kritičara. Tako je Dragan Antulov zdvojno komentirao: "Jako malo filmova koji ovih dana pobijede Oscare mogu očekivati da će njihova reputacija dugo trajati... Scenarij Alana Balla, usprkos tome što je osvojio Oscara, ostavlja mnogo želja za sobom. Na početku počinje obećavajuće - kada nam se polako predstavljaju likovi film izgleda kao subverzivna crna komedija koja otkriva svu dvoličnost, frustracije i nezadovoljstvo iza fasade američke predgradske utopije. Na žalost, Ball polako počinje prelaziti sa humora na ozbiljniji ton samo da bi film završio kao patetično predvidljiva drama. Još veći problem je nedostatak likova sa kojima bi se publika mogla identificirati - svaki lik je ili dvoličan, psihotičan ili antipatičan".

Izvori[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]