Alice Doesn't Live Here Anymore

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alice Doesn't Live Here Anymore
RežijaMartin Scorsese
ProducentAudrey Maas
David Susskind
ScenarioRobert Getchell
UlogeEllen Burstyn
Alfred Lutter
Kris Kristofferson
Diane Ladd
Billy Green Bush
Harvey Keitel
Jodie Foster
FotografijaKent L. Wakeford
MontažaMarcia Lucas
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere1975.
Trajanje112 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet$1,800,000
Alice Doesn't Live Here Anymore na Internet Movie Database

Alice više ne stanuje ovdje (eng. Alice Doesn't Live Here Anymore) je film Martina Scorsesea iz 1974. s Ellen Burstyn u ulozi udovice koja se sa svojim malim sinom seli u Tucson, Arizona kako bi započela novi život i počinje raditi u zalogajnici kao konobarica. U ostalim ulogama su nastupili Alfred Lutter, Billy Green Bush, Harvey Keitel, Diane Ladd, Vic Tayback,Valerie Curtin, Kris Kristofferson i Jodie Foster.

Radnja[uredi | uredi kod]

Nakon što Alice Hyatt iznenada ostane udovica, odlučuje otputovati u Monterey, Kalifornija sa svojim 11-godišnjim sinom Tommyjem kako bi nastavila pjevačku karijeru. U Phoenixu, Arizona, dobiva posao pjevačice u piano baru i započinje vezu s Benom, za kojeg se ispostavlja da je oženjen i da je nasilnik. U Tucsonu ona privremeno odustaje od pjevačke karijere i postaje konobarica. Upoznaje farmera, Davida, i počinje razmišljati o tome da se skrasi.

Produkcija[uredi | uredi kod]

Tijekom snimanja njezina prethodnog filma Egzorcist, Burstyn je kontaktirao studio Warner Bros. i raspitivao se želi li opet raditi s njima. Nakon što je pregledala nekoliko scenarija, glumica je bila nezadovoljna i rekla kako je žena u svakom "žrtva, žena heroja puna razumijevanja ..., prostitutka, ili neki drugi seksualni objekt", što je smatrala neistinitim u odnosu na tadašnje američko društvo. Njezin agent kasnije je pronašao scenarij za Alice i nagovorio Warnerova šefa produkcije Johna Calleyja na projekt. Calley je ponudio Burstyn da preuzme režiju, ali on se nije osjaćala spremnom za takav korak; no, radila je ono što ona naziva "čuvanjem" filma, kao neslužbeni izvršni producent. Tražeći nekog "novog i uzbudljivog", nazvala je Francisa Forda Coppolu i pitala ga za savjet, a on je predložio Scorsesea. U intervjuu za emisiju The Directors na ReelzCHannelu, Scorsese je rekao kako je preuzeo posao jer je htio razbiti tvrdnju kako je dobar samo u režiranju muškaraca u glavnim ulogama. Burstyn i Scorsese su složili da imaju "što je moguće više žena na autoritetnim pozicijama", uključujući neobični izbor žene-scenografa.

U jednoj sceni, Flo nosi srebrni križ oko vrata, i otkriva Alice da je zapravo izrađen od pribadača. U komentaru na DVD-izdanju filma, Diane Ladd kaže da joj je konobarica u Tucsonu izradila ogrlicu za deset dolara.

U filmu je nastupila i glumica Laura Dem, kći Diane Ladd, koju se može vidjeti u predzadnjoj sceni, kako jede sladoled u zalogajnici.

Nagrade[uredi | uredi kod]

Ellen Burstyn osvojila je Oscar za najbolju glavnu glumicu, dok je film još bio nominiran za najbolju sporednu glumicu (Diane Ladd) i najbolji originalni scenarij. Osvojio je i BAFTA-u za najbolji film.

Televizijski spinoff[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Alice (TV serija)

Film je poslužio kao temelj za televizijsku seriju Alice. Jedini originalni član glumačke postave koji je nastupio u njoj bio je Vic Tayback, koji je reprizirao ulogu Mela. Diane Ladd također se kasnije pridružila seriji, ali u ulozi koja se razlikovala od one originalne. Alfred Lutter je reprizirao ulogu Tommyja, ali je nakon toga zamijenjen drugim dječjim glumcem, Philipom McKeonom.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]