Operacija Zima '94

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Operacija Zima '94
Segment Rat u Bosni i Hercegovini, Rat u Hrvatskoj
Operation Winter 94 Leap 1 Leap 2 progress map.svg
napredak HV-a i HVO-a tijekom operacije na jugozapadu Bosne, uz granicu sa RSK
Datum 29.11. - 24.12. 1994.
Lokacija Livanjsko polje, Dinara
Ishod hrvatska pobjeda
Sukobljene strane
Flag of Croatia.svg Hrvatska
Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg Republika Bosna i Hercegovina
Logo of Croatian Defence Council 2.svg HVO
Flag of Republika Srpska.svg Republika Srpska
Komandanti i vođe
Logo of Croatian Defence Council 2.svg Tihomir Blaškić
Flag of Croatia.svg Janko Bobetko
Flag of Croatia.svg Ante Gotovina
Flag of Republika Srpska.svg Ratko Mladić
Flag of Republika Srpska.svg Radivoje Tomanić
Snage
3.000–4.000 vojnika (HV)
2.000–3.000 vojnika (HVO)
3.500 vojnika
Žrtve i gubici
29 poginulih vojnika
3 nestalih vojnika
nepoznato

Operacija Zima '94 bila je zajednička vojna ofenziva hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na jugozapadu Bosne i Hercegovine između 29.11. i 24.12. 1994. Bila je i dio Rata u Hrvatskoj i Rata u Bosni i Hercegovini koji su se odvijali istodobno između dvije sukobljene strane: vlade Bosne i Hercegovine i Hrvatske s jedne i dvije nepriznate para-države koje su proglasile hrvatski i bosanski Srbi s druge strane. Obje para-države je podupirala i pomagala Srbija.

Operacija Zima '94 bila je prva u nizu uspješnih napredovanja HV-a i HVO-a u okolici Livanjskog polja, polja koje je okruženo planinama i gorjem. Krenula je po teškom snijegu i niskim temperaturama od oko -20 stupnjeva Celzijevih. Regiju je formalno kontrolirao HVO, ali je HV-ov doprinos bio značajan u snagama i oficirima. Glavni cilj napada bio je da Vojska Republike Srpske (VRS) prekine opsadu Bihaća i okolice. Drugi cilj bio je zaprijetiti opskrbnom rutom između Drvara u Republici Srpskoj i Knina, glavnog grada Republike Srpske Krajine (RSK).

Operacija Zima '94 pomaknula je liniju bojišta sa VRS-om za oko 20 km, te je osvojila Livanjsko polje. Napad nije uspio ostvariti glavni cilj, prestanak opsade Bihaća, ali je hrvatske snage doveo do kritične blizine ceste Drvar–Knin. Poginulo je 29 hrvatskih vojnika, a 58 je ranjeno, dok je troje zarobljeno. Gubici na strani VRS-a su nepoznati. Nakon nje, usljedile su Operacija Skok 1 7.4. 1995., u kojoj je HV ojačao pozicije kraj Dinare sa koje se dobio pregled na glavni grad RSK, te Operacija skok 2, između 4. i 10.6. 1995., nakon čega se Bosansko Grahovo našlo na izravnoj meti. Razmještanje hrvatskih snaga na Livanjskom polju upotrijebljeno je kao odskočna daska za dalnje ofenzive, kada se odigrala Operacija Zima '95.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]