Nebojša Čović

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nebojša Čović
Nebojša Čović
Rođen/a2. jul 1958. (1958-07-02) (dob: 64)
Beograd

Nebojša Čović (rođen u Beogradu 2. jula 1958) je srpski političar. Čović je zamenik premijera u Vladi Republike Srbije i bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Čović je rođen 2. jula 1958. u Beogradu. Završio je Mašinski fakultet, na kom je i doktorirao 2000. Radio je u preduzećima "Ivo Lola Ribar" iz Beograda i REIK "Kolubara", bio je generalni direktor DP "Proleter" i predsednik UO MDD "FMP" Beograd.Bio je asistent na Mašinskom fakultetu 8 godina.

Kao član Socijalističke partije Srbije je 1992. izabran za potpredsednika IO Skupštine Beograda za privredu i finansije. Čović je postao predsednik Gradske vlade 1993, da bi godinu dana kasnije bio izabran za gradonačelnika Beograda i na tom položaju je ostao do 1997. Bio je poslanik u Narodnoj skupštini u dva mandata. Nakon odlaska iz SPS-a 1997, osnovao je Demokratsku alternativu. Nakon saveznih izbora 24. septembra 2000. je postao poslanik u Saveznoj skupštini na listi Demokratske opozicije Srbije. Bio je kopredsednik prelazne vlade nakon Demonstracija 5. oktobra. U vladi Zorana Đinđića je bio zamenik premijera i šef Koordinacionog centra za jug Srbije, kao i Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Nakon izbora 28. decembra 2003, ujedinio je Demokratsku alternativu sa Socijaldemokratskom partijom Slobodana Orlića.

Nebojša Čović je nosilac Ordena Svetog Save I reda. [1] Takođe je bio predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije.

Nebojša Čović je oženjen Vesnom i sa njom ima dvoje dece, kćerku Tijanu i sina Filipa.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

prethodnik
Slobodanka Gruden
Predsednik Skupštine grada Beograda
1994 - 1997.
sledbenik
Zoran Đinđić

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]