Branko Pešić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
BRANKO PEŠIĆ
R45-yo0357-Partizanska-spomenica-1941.png
Mesto rođenja Kosovo je Srbija
Mesto smrti Kosovo je Srbija
Profesija društveno-politički radnik
Član KPJ od 1942.
Učešće u ratovima Narodnooslobodilačka borba
Služba Kosovo je Srbija
Predsednik Skupštine
grada Beograda
Period 19641974.
Prethodnik Milijan Neoričić
Naslednik Živorad Kovačević
Odlikovanja
Orden junaka socijalističkog rada
Partizanska spomenica 1941.

Branko Pešić (19221986), učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik Socijalističke Republike Srbije i junak socijalističkog rada. U periodu od 1964. do 1974. godine obavljao je funkciju predsednika Skupštine grada Beograda.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Rođen je 1. oktobra 1922. godine u Zemunu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Potom je studirao pravo na Beogradskom univerzitetu. Još kao učenik zemunske gimnazije, pristupio je omladinskom revolucionarnom pokretu i postao član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

Posle Aprilskog rata i okupacije Kraljevine Jugoslavije, 1941. godine, napustio je studije i pristupio Narodnooslobodilačkom pokretu. Najpre je politički delovao u okupiranom Zemunu i njegovoj okolini, gde je učestvovao u pripremi i organizaciji sabotaža i diverzija protiv okupatora. Kasnije je otišao u partizane, pa je sa vojvođanskim brigadama prešao u Bosnu. U Narodnooslobodilačkog rata nalazio se na dužnostima političkog komesara bataljona, komande mesta i komande vojnog područja. U članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) primljen je 1942. godine.

Posle oslobođenja Jugoslavije, završio je Višu političku školu „Đuro Đaković“ i nalazio se na raznim dražvno-političkim dužnostima. Bio je član i sekretar Mesnog komiteta KP Srbije u Zemunu, sekretar Mesnog komiteta SKOJ-a u Zemunu i MK SKOJ-a za grad Beograd, član i sekretar Gradskog komiteta Saveza komunista Srbije i predsednik Gradskog odbora SSRN u Beogradu.

Član Biroa Centralnog komiteta Narodne omladine Srbije, predsednik Skupštine opštine Zemun (19551958), instruktor u Centralnom komitetu Saveza komunista Srbije, sekretar za rbni promet u Izvršnom veću Socijalističke Republike Srbije, predsednik Skupštine grada Beograd (19641974) i potpredsednik Predsedništva SR Srbije.

Za narodnog poslanika Republičke skupštine SR Srbije i Savezne skupštine SFRJ, biran je u više mandata. Za člana Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije biran je na Četvrtom i Petom kongresu SKS.

Umro je 4. februara 1986. godine u Zemunu.

Bio je jedan od najpopularnijih gradonačelnika Beograda, a u vreme njegovog mandata izgrađeni su mnogi važni kapitalni objekti: Mostarska petlja, most „Gazela“, Terazijski tunel i drugi. U vreme Pešićevog mandata usvojen je i ambiciozni plan spuštanja Beograda na reke (Beograd na Savi), izgradnje Beogradskog železničkog čvora i Beogradskog metroa.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja, među kojima je Orden junaka socijalističkog rada.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Jugoslovenski savremenici: ko je ko u Jugoslaviji. „Hronometar“, Beograd 1970. godina.
prethodnik
Milijan Neoričić
gradonačelnik Beograda
1964. - 1974.
sledbenik
Živorad Kovačević