Branko Pešić

Izvor: Wikipedia
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
BRANKO PEŠIĆ
R45-yo0357-Partizanska-spomenica-1941.png
Profesijadruštveno-politički radnik
Član KPJ od1942.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
Predsednik Skupštine
grada Beograda
Period19641974.
PrethodnikMilijan Neoričić
NaslednikŽivorad Kovačević
Odlikovanja
Orden junaka socijalističkog rada
Partizanska spomenica 1941.

Branko Pešić (19221986), učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik Socijalističke Republike Srbije i junak socijalističkog rada. U periodu od 1964. do 1974. godine obavljao je funkciju predsednika Skupštine grada Beograda.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 1. oktobra 1922. godine u Zemunu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Potom je studirao pravo na Beogradskom univerzitetu. Još kao učenik zemunske gimnazije, pristupio je omladinskom revolucionarnom pokretu i postao član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

Posle Aprilskog rata i okupacije Kraljevine Jugoslavije, 1941. godine, napustio je studije i pristupio Narodnooslobodilačkom pokretu. Najpre je politički delovao u okupiranom Zemunu i njegovoj okolini, gde je učestvovao u pripremi i organizaciji sabotaža i diverzija protiv okupatora. Kasnije je otišao u partizane, pa je sa vojvođanskim brigadama prešao u Bosnu. U Narodnooslobodilačkog rata nalazio se na dužnostima političkog komesara bataljona, komande mesta i komande vojnog područja. U članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) primljen je 1942. godine.

Posle oslobođenja Jugoslavije, završio je Višu političku školu „Đuro Đaković“ i nalazio se na raznim dražvno-političkim dužnostima. Bio je član i sekretar Mesnog komiteta KP Srbije u Zemunu, sekretar Mesnog komiteta SKOJ-a u Zemunu i MK SKOJ-a za grad Beograd, član i sekretar Gradskog komiteta Saveza komunista Srbije i predsednik Gradskog odbora SSRN u Beogradu.

Član Biroa Centralnog komiteta Narodne omladine Srbije, predsednik Skupštine opštine Zemun (19551958), instruktor u Centralnom komitetu Saveza komunista Srbije, sekretar za rbni promet u Izvršnom veću Socijalističke Republike Srbije, predsednik Skupštine grada Beograd (19641974) i potpredsednik Predsedništva SR Srbije.

Za narodnog poslanika Republičke skupštine SR Srbije i Savezne skupštine SFRJ, biran je u više mandata. Za člana Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije biran je na Četvrtom i Petom kongresu SKS.

Umro je 4. februara 1986. godine u Zemunu.

Bio je jedan od najpopularnijih gradonačelnika Beograda, a u vreme njegovog mandata izgrađeni su mnogi važni kapitalni objekti: Mostarska petlja, most „Gazela“, Terazijski tunel i drugi. U vreme Pešićevog mandata usvojen je i ambiciozni plan spuštanja Beograda na reke (Beograd na Savi), izgradnje Beogradskog železničkog čvora i Beogradskog metroa.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja, među kojima je Orden junaka socijalističkog rada.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Jugoslovenski savremenici: ko je ko u Jugoslaviji. „Hronometar“, Beograd 1970. godina.
prethodnik
Milijan Neoričić
gradonačelnik Beograda
1964. - 1974.
sledbenik
Živorad Kovačević