Socijalistička partija Srbije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Simbol Socijalističke partije Srbije.

Socijalistička partija Srbije (SPS) je politička stranka u Srbiji, nominalno levog, socijaldemokratskog i populističkog predznaka.

Osnovana je 17.7. 1990. ujedinjenjem tadašnjeg Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije. Jedan od njenih prvih vođa bio je Slobodan Milošević, koji je kao njen kandidat pobijedio i na prvim demokratskim izborima 1990.

SPS je na vlasti bila od 1990. do 2000. godine, i taj period su obilježili raspad SFRJ,ratovi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, međunarodne sankcije protiv tadašnje SRJ i rat na Kosmetu. Zbog toga je SPS zajedno sa svojim vođom često povezivana s velikosrpskim nacionalizmom, kao i optuživana za autoritarne metode održavanja vlasti zbog čega nije uspeo njen pokušaj da uđe u Socijalističku internacionalu.

SPS je Srbijom vladala samostalno do 1992. kada ulazi u kratkotrajnu koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom, da bi od 1993. do 2000. vladala u koaliciji sa strankom Nova demokratija - Pokret za Srbiju.

Za vrijeme ratova u Hrvatskoj i BiH su osnovane posluslužbene filijale SPS kao što su Socijalistička partija Krajine, te Socijalistička partija Republike Srpske.

Nakon 2000. godine i rušenja režima Slobodana Miloševića, SPS se nalazi u opoziciji. Nakon izbora 2004. godine, iako još uvijek u opoziciji, podržava manjinsku vladu premijera Vojislava Koštunice.

Nakon parlamentarnih izbora 2008. godine SPS je ušla u vladu Mirka Cvetkovića.

Vidi još

[uredi | uredi kod]
[uredi | uredi kod]