Atif Dudaković

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Atif Dudaković ratni zločinac
Nema slobodne slike
Rođen/a 2. decembar 1953. (1953-12-02) (dob: 67)
Orahovo
Državljanstvo BIH
Zanimanje Vojnik

Atif Dudaković (Orahovo kraj Bosanske Gradiške, 2. 12. 1953) bivši je general ARBiH, poznat kao komandant V. korpusa Armije BiH.

Profesionalnu karijeru je započeo u JNA, gdje je s vremenom postao nastavnik u artiljerijskoj školi u Zadru i vojnoj akademiji u Beogradu. Kao oficir JNA je sudjelovao u prvoj fazi rata u Hrvatskoj. Taj period se u hrvatskoj javnosti vezuje uz optužbe o navodnim ratnim zločinima počinjenima prilikom napada JNA na Zadar, odnosno na Lovinac u Lici.

Početkom rata u BiH je napustio JNA te se priključio formacijama koje će kasnije postati ARBiH. Kao drugi po redu komandant novostvorenog V korpusa u Bihaću pokazao se kao izuzetno uspješan komandant. Ne samo što je uspio obraniti bihaćki džep usprkos odsječenosti Bihaća od drugih krajeva BiH pod nadzorom vlade u Sarajevu, nego je krajem 1994. poduzeo veliku ofenzivu koja je na trenutak veliki dio Zapadne Bosne stavila pod nadzor Armije BiH.

U ljeto 1995. je sudjelovao u Operaciji Oluja koja je rezultirala deblokadom bihaćkog džepa, a kasnije i u ofenzivnim operacijama kojima su veliki dijelovi Zapadne Bosne stavljeni pod nadzor vladinih snaga.

Deset godina kasnije se počelo špekulirati o navodnim zločinima koje su u vrijeme operacije Oluja snage pod njegovom komandom počinile nad srpskim civilima koji su bježali iz bivše Krajine. Nijedna od ovih optužnica nije nikad bila podignuta.