Goran Hadžić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Goran Hadžić
Goran Hadžić

Goran Hadžić u Hagu


Rođen/a (1958-09-07)7. 9. 1958.
Vinkovci, NR Hrvatska FNRJ
Umro/la 12. 7. 2016. (dob: 57)
Novi Sad, AP Vojvodina, Srbija
Državljanstvo Srbin
Politička stranka Srpska demokratska stranka
Savez komunista Jugoslavije/SKJ-SKH (prije 1990)
Religija srpsko pravoslavlje

Goran Hadžić (Vinkovci, 7. septembra 1958. - Novi Sad, 13. jula 2016.) je srpski političar i bivši predsednik međunarodno nepriznate Republike Srpske Krajine. Hadžić je pred Međunarodnim sudom sudom za ratne zločine optužen za zločine protiv čovečnosti. Uhapšen je 20. jula 2011.[1]

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 7. septembra 1958. godine u opštini Vinkovci, Hrvatska. Pre sukoba u Hrvatskoj, radio je kao magacioner VUPIK-ovog pogona u Pačetinu, u opštini Vukovar, Hrvatska.

Od mladosti je bio član Saveza komunista. Pre 1990. godine, Goran Hadžić je bio predsednik Mesne zajednice Pačetin. U proleće 1990. godine, na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj je kao kandidat Saveza komunista - Stranke za demokratske promene izabran je za odbornika u Skupštini Opštine Vukovar. Neposredno posle toga je pristupio novoosnovanoj Srpskoj demokratskoj stranci. 10. juna 1990. godine je izabran za predsednika SDS-a za Vukovar. U martu 1991. godine je već bio predsednik Opštinskog odbora Vukovara, član Glavnog odbora i Izvršnog odbora SDS-a u Kninu i potpredsednik Regionalnog odbora SDS-a za Istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem u Pakracu.

Krajem marta 1991. je prilikom oružanog incidenta poznatog kao Plitvički krvavi uskrs zarobljen od strane pripadnika hrvatske policije. Prema navodima hrvatskih vlasti, nad njim je tada proveden test tzv. parafinske rukavice, i ustanovljeno je kako je lično koristio vatreno oružje. Nekoliko meseci kasnije, a neposredno pred eskalaciju sukoba koji će prerasti u otvoreni oružani sukob, Hadžić je, pre nego što se nad njim proveo redovni krivični postupak, pušten iz zatvora po nalogu tadašnje hrvatske vlade na čelu sa Franjom Tuđmanom.

Posle toga je Goran Hadžić je bio jedan od vođa Srpskog nacionalnog veća, političkog foruma Srba koji je pokrivao Slavoniju, Baranju i zapadni Srem. Dana 25. i 26. juna 1991. godine, SNV je transformisan u Vladu Srpske Autonomne Oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Istovremeno, Goran Hadžić je postavljen za vršioca dužnosti predsednika Vlade samoproglašene SAO SBZS. Dužnost predsednika Vlade, vršio je od 25. juna do 25. septembra 1991. godine. 25. septembra 1991. godine, Goran Hadžić je zvanično imenovan za predsednika Vlade samoproglašene SAO SBZS, kako je objavljeno u Službenom listu.

Dana 26. februara 1992. godine, Goran Hadžić je izabran za predsednika Republike Srpske Krajine i na tom položaju je ostao do decembra 1993. godine.

Posle prestanka postojanja RSK 1995. je živeo u Novom Sadu.

Optužbe za ratne zločine[uredi | uredi kod]

Protiv Hadžića Haški tribunal je podigao optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti 4. juna 2004. Optužnica se sastoji od 14 točaka vezanih uz nasilno proterivanje i masovno ubijanje Hrvata i lica ne-srpske nacionalnosti na teritoriji pod kontrolom RSK od 1991. i 1993. uključujući pokolj na Ovčari, pokolj u Dalju i pokolj u Lovasu. Nedugo posle toga je nestao iz svog stana u Novom Sadu. Uhapšen je 20. jula 2011. Prilikom hapšenja je bio poslednji optuženik MKSJ.

2015. je privremeno pušten na slobodu usled lošeg zdravlja, nakon što mu je dijagnosticiran tumor mozga. Umro je u Novom Sadu.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Goran Hadžić