Jan Janssen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jan Jansen

Nadimak Čudovište
Datum rođenja (1940-05-19)19. 5. 1940.
Disciplina drumski

Johanes Adrijanus „Jan” Jansen (hol. Jan Janssen, IPA[jɑn jɑnsɛn]; 19. maj 1940) bivši je holandski profesionalni biciklista u periodu od 1962. do 1972. godine. Najveći uspeh ostvario je 1968. godine, kada je osvojio Tur de Frans. Godinu ranije pobedio je na Vuelta a Espanji.

Detinjstvo i amaterska karijera[uredi | uredi kod]

Jansen je rođen u Nodorpu, malom gradu blizu Haga, samo pet dana nakon što su nacisti okupirali Holandiju. Kasnije su se preselili u selo Put, u blizini Rozendala i Antverpena. Radio je sa roditeljima, kopao je zemlju po Zapadnoj Holandiji, za objekte koje je njihova porodična firma gradila. Pridružio se biciklističkom klubu u Delfu sa 16 godina i za dve godine, ostvario je 25 pobeda. Kao amater vozio je za Holandiju na trci Tur Avenir (amaterska verzija Tur de Fransa), koja je bila otvorena za amatere i poluprofesionalce. 1960. učestvovao je na Olimpijskim igrama.

Profesionalna karijera[uredi | uredi kod]

Jansen je postao profesionalac 1962. godine, nakon šest godina u amaterskom biciklizmu, gde je osvojio mnoge Holandske klasike.

1963. godine, vozio je svoj prvi Tur de Frans i osvojio je jednu etapu, ali je morao da napusti Tur zbog pada. 1964. godine, osvojio je trku Pariz—Nica, a na Tur de Fransu je osvojio dve etape i klasifikaciju po poenima. Nakon Tura, osvojio je svetsko prvenstvo.

Klasifikaciju po poenima na Tur de Fransu osvojio je i 1965. a 1966. godine, je bio blizu osvajanja Tura, završio je drugi, iza Lisjena Emara. 1967. godine, osvojio je trku šest dana Madrida, a zatim i prestižni klasik Pariz—Rube, nakon čega je vozio po prvi put Vuelta a Espanju i osvojio je, uz osvojenu jednu etapu i klasifikaciju po poenima, čime je postao prvi Holanđanin koji je osvojio Vueltu, dok je na Tur de Fransu osvojio sedmo mesto i po treći put klasifikaciju po poenima.

1968. godine, konačno je osvojio Tur de Frans, pobedivši Belgijanca, Hermana Van Springela, za 38 sekundi, što je bila najmanja razlika, sve do 1989. godine, kada je Greg Lemond pobedio Lorana Finjona za osam sekundi. Jansen je tako postao prvi holandski pobednik Tur de Fransa.

Na Tur de Fransu 1968. opet su se našli nacionalni timovi, kao eksperiment. Da bi se osvetili organizatoru Tura, Feliksu Levitanu, neki sponzori su pokrenuli štrajk protiv doping testa urađenog prethodne godine. Stavljanje u jedan tim vozače koji ostatak sezone voze za suparničke sponzore, izazivalo je probleme i unutrašnje rivalstvo. To je podelilo holandski tim više od drugih i Jansen je morao da prevaziđe unutrašnje probleme da bi pobedio. Njegova pobeda u narandžastoj majici Holandije, pre nego boje njegovog tima, donela mu je veliku popularnost kući, nakon prve pobede na Turu za Holandiju.

1969. godine, osvojio je vuelta Maljorka trku, kao i po jednu etapu na Kriterijumu Dofine i na Pariz—Nici.

Kraj karijere i privatni život[uredi | uredi kod]

Jansenova zadnja trka u karijeri bio je Tur Luksemburga, gde je osvojio jednu etapu. „Ja znam to da sam ja Jan Jansen, pobednik Tur de Fransa i svetski šampion i tada je bilo vreme da kažem stop”, izjavio je Jan Jansen.

Nakon završetka karijere, pokrenuo je kompaniju za izradu ramova za bicikle, u selu jugo-zapadno od sela Put, koje je podeljeno granicom sa Belgijom. Kompanija nosi njegovo ime i danas.

Jansen je nastavio da vozi bicikl i nakon kraja karijere, zajedno da ostalim holandskim biciklistima iz tog doba.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]