Louis Trousselier

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Luj Truselije Icône cycliste
Lične informacije
Ime Luj Truselije
Datum rođenja (1881-06-29)29. 6. 1881.
Državljanstvo Francuska Francuska
Informacije o timu
Trenutno član tima Završio karijeru
Disciplina drumski
Tip vozača Brdaš
Profesionalna karijera
1902 — 1904
1905 — 1906
1907 — 1909
1909
1910 — 1912
1913
1914.
Individualno
Peugeot - Wolber
Alcyon - Dunlop
Stucchi - Pirelli
Alcyon - Dunlop
JB Louvet - Continental
Automoto - Continental
Uspesi
Tur de Frans
Tur de Frans 1 (1905)
Klasične biciklističke trke
Pariz—Rube: 1 (1905)
Bordo—Pariz 1908. godine
Olimpijski zapisi
Olimpijske igre
Velodromski biciklizam
Bronza Pariz 1900. Trka na poene

Podaci od: 12. jun 2016.

Luj Truselije (fr. Louis Trousselier; 29. jun 188124. april 1939) je bivši francuski profesionalni biciklista u periodu od 1902. do 1914. godine. Najveći uspeh ostvario je 1905. godine, osvojivši Tur de Frans, iste godine, osvojio je i Pariz—Rube.

Karijera[uredi | uredi kod]

Pre početka profesionalne karijere, Truselije je učestvovao na Letnjim olimpijskim igrama 1900 kao amater i osvojio je treće mesto na trci po poenima, 5 kilometara na velodromu. 1902. je prešao u profesionalce osvojio je trke Ren—Pariz i Tuluz—Lušon—Tuluz. 1903. osvojio je treće mesto na Pariz—Rubeu.

1905. godine, Truselije je, sa 18 godina, osvojio Pariz—Rube, nakon čega je vozio svoj prvi Tur de Frans, uzevši nekoliko dana slobodno iz vojske i morao je da ostvari dobar rezultat da bi se sačuvao od kazne. Dominirao je Turom, pobedivši na pet etapa i osvojio ga je sa 35 poena ispred drugoplasiranog. Pobeda mu je donela mnoge nagrade, ugovore da vozi širom Francuske i bonuse od sponzora.

Vozio je dobro i naredne godine, ali nikad više nije bio na nivou od 1905. Na Tur de Fransu osvojio je treće mesto, uz četiri etapne pobede. Nakon čega je osvojio drugo mesto na Pariz Turs trci i drugo mesto na trci Bal di Or, na Velodromu.

1907. završio je treći na Pariz—Rubeu i na nacionalnom prvenstvu. Tur de Frans je počeo pobedom na prvoj etapi, ali je trku morao da napusti tokom desete etape. Truselije je postao specijalista za duge jednodnevne trke, pa je nakon drugog mesta na nacionalnom prvenstvu i trećeg na trci Pariz—Brisel, osvojio trku Bordo—Pariz 1908. godine, 26 minuta ispred drugoplasiranog Sirila van Hauverta. Tur de Frans je napustio tokom druge etape.

1909. osvojio je drugo mesto na Pariz—Rubeu i na trci Bordo—Pariz, a zatim je po prvi put vozio Điro d’Italiju, ali je napustio nakon dve etape. Na Tur de Fransu pobedio je na jednoj etapi, a u generalnom plasmanu i završio je tek na osmom mestu. Naredne godine uspio je da pobedi na jednoj etapi na Tur de Fransu, dok je na trkama Bordo—Pariz i Pariz Turs završio na drugom mestu, kao i na Milan—Sanremu godinu kasnije.

Do kraja karijere nije uspio da zabeleži nijednu veliku pobedu, vozeći Tur de Frans i 1913. i 1914. ali je oba puta završio van top 10. Karijeru je završio kada je počeo Prvi svetski rat.

Privatni život[uredi | uredi kod]

Truselije je rođen u bogatoj porodici, koja je vodila biznis sa cvećem u centru Pariza. Njegova braća, Leopold i Andre, takođe su bili biciklisti, ali nisu bili toliko uspešni. Bio je poznat i kao veliki šaljivdžija. Trenirao je sa prijateljima, a zatim bi se zaustavili u najskupljem restoranu koji su mogli da nađu. Pri kraju obroka, počeli bi sa raspravom i njihov povišeni ton privukao bi pažnju gostioničara. Kada bi on došao da interveniše, rekli bi mu da se raspravljaju oko toga ko je bolji vozač i da je jedini način da to utvrde, da se trkaju. Gostioničar je pozvat da postavi reper nekoliko kolimotara dalje, do kojeg bi i oni vozili pa bi se okrenuli nazad do restorana. Ko dođe zadnji, plaća račun. Gostioničar bi uradio tako, samo što se oni nikad ne bi vratili. Kada je počeo Prvi svetski rat, Truselije je preuzeo porodični biznis.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]