Bjarne Riis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bjarne Ris

Nadimak Orao iz Herninga
Datum rođenja 3. 4. 1964. (1964-04-03) (dob: 59)
Visina 1.86 m
Težina 74 kg
Disciplina drumski

Bjarne Ris (dan. Bjarne Riis, IPA: [bjɑrnə riːs]; 3. april 1964) bivši je danski profesionalni biciklista u periodu od 1986. do 1999. godine. Najveći uspeh ostvario je 1996. godine kada je osvojio Tur de Frans. Godine 2007. je priznao da je koristio doping; pobeda na Turu mu je tada oduzeta, ali 2008. vraćena.

Karijera[uredi | uredi kod]

Bjarne Ris je počeo da se bavi biciklizmom 1984. godine, u lokalnom klubu Herning, nakon što nije izabran da predstavlja Dansku na Olimpijskim igrama 1984. godine, Ris je napustio domovinu i započeo svoju profesionalnu karijeru u Luksemburgu 1986. godine. Najbolji rezultat bilo mu je peto mesto na Gran Priju Valone iste godine. Nakon tri godine u kojima nije uspeo da zabeleži pobedu, a najbolji rezultati su mu bili drugo mesto na nacionalnom prvenstvu i peto mesto na trci u Valensiji, Ris je ostao bez ugovora 1988. godine, nakon čega je vozio Europ Komjuniti tur, gde je bio kontaktiran od strane tima System U, čiji je vozač Loran Finjon bio lider trke, ali mu je trebala pomoć da je osvoji. Ris je prihvatio poziv i pomogao je Finjonu da osvoji trku i zaradio je ugovor sa timom i naredednih godina bio je glavni pomoćnik za Finjona. 1989. ostvario je pobedu na devetoj etapi na Điro d’Italiji, a nakon toga etapu je osvojio i na Tur de Fransu. 1990. Điro je završio na 100 mestu u generalnom plasmanu, a Tur de Frans nije završio, prve pobede u sezoni ostvario je na Komunitat Europ turu, gde je osvojio dve etape.

Nakon dve sezone bez pobede, 1993. je počeo trijumfom na Kriterijumu Hadsen, a zatim je osvojio po etapu na Điro d’Italiji i Tur de Fransu. Tur je završio na petom mestu u generalnom plasmanu, što je bio neverovatan rezultat za njega, a ujedno i najbolji rezultat Danskih biciklista na Turu. Naredne godine osvojio je po drugi put Kriterijum Hadsen, dok je na Turu bio dobar, osvojio je etapu, vozeći solo zadnjih 30 kilometara, dok su ga jurili sprinterski timovi, Tur je završio na 14 mestu, a na kraju sezone je završio sedmi na klasiku Điro di Lombardija. 1995. osvojio je nacionalno prvenstvo i Tur Danske, dok je na Tur de Fransu osvojio treće mesto, uz jednu etapnu pobedu, što je bio prvi podijum za Dansku.

Godine 1996. prešao je u tim Telekom, osvojio je gran pri Herninga i kup Sabatini. Pre Tur de Fransa osvojio je nacionalno prvenstvo u obe konkurencije. Nakon podijuma prethodne godine, Ris je bio uveren da može da osvoji Tur i tražio je od suvozača da mu pomognu. Na prologu je osvojio šesto mesto, a zatim je pobedio na devetoj etapi, na Sestrijereu. Slavio je i na etapi 16 i osvojio je Tur sa 1.41 ispred svog mladog suvozača Jana Ulriha, prekinuvši niz Migela Induraina od pet uzastopnih pobeda. Osvajanje Tura, bilo je od velike važnosti za tim Telekom, koji je od tima koji se borio da dobije vajld kard za Tur postao jedan od najboljih timova u karavanu. Njegova pobeda je takođe doprinela povećanju interesovanja za biciklizam u Danskoj i Nemačkoj. U finišu sezone osvojio je trke šest dana Herninga i Kriterijum Hadsen, a na svetskom prvenstvu završio je na desetom mestu.

Godine 1997. osvojio je drugo mesto na trci šest dana Minhena, a zatim je osvojio Amstelovu zlatnu trku. Ris je bio favorit za osvajanje Tura, ali je završio na sedmom mestu. Tur je ipak ostao u timu Telekom, jer ga je osvojio Jan Ulrih. Do kraja sezone, Ris je trijumfovao na Kriterijumu Hadsen i na etapi u Albisu. Na trci šest dana Herninga završio je drugi.

Godine 1998. osvojio je gran pri Herninga, etapu u Ejbaru i nacionalno prvenstvo u ekipnom hronometru, što su mu bile zadnje pobede u karijeri. Tur de Frans završio je na 11 mestu. 1999. na startu Tura Švajcarske, pao je i doživio ozbiljnu povredu, od koje se nije oporavio i 2000. je završio karijeru.

Doping[uredi | uredi kod]

Tokom Tura 1998. Ris je dobio nadimak gospodin 60 %, aludirajući na to da koristi doping. Ris nikada nije bio pozitivan na doping testu, jer u to vreme nije bilo testa na EPO.

21. maja 2007. Risov bivši suvozač Bert Dec priznao je da se dopingovao tokom vremena provedenog u Telekomu, nakon njega, još pet vozača je priznalo korišćenje dopinga, među kojima je Erik Cabel. 25. maja 2007. i Ris je priznao da je koristio doping u periodu od 1993. do 1998. Pobeda na Turu mu je oduzeta ali mu je vraćena 2008. godine

2010. objavio je knjigu o svojoj karijeri, u kojoj je naznačio da se doping u to vreme nije smatrao varanjem već normalnom pripremom.

Karijera sportskog direktora[uredi | uredi kod]

Nakon završetka karijere, Ris je pokrenuo tim Džek i Džons, prvi danski tim koji je učestvovao na Tur de Fransu. Tim je menjao sponzore pa je bio CSC, a od 2008. Sakso—Bank. Risov tim je bio umešan u doping, pa je tako suspendovan Ivan Baso 2006. godine.

Kao sportski direktor imao je dosta uspeha. Osvojio je Điro sa Basom 2006, Tur sa Sastreom 2008. i sa Endijem Šlekom 2010. i Vueltu sa Kontadorom 2012. godine.

U decembru 2013. je prodao tim Olegu Tinkofu, ali je ostao na funkciji sportskog direktora do marta 2015. kada je otpušten nakon sukoba sa Tinkofom.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]