Pedro Delgado

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pedro Delgado Robledo Icône cycliste
Delgado (2016)
Lične informacije
Ime Pedro Delgado
Nadimak Periko
Datum rođenja 16. 4. 1960. (1960-04-16) (dob: 64) .
Državljanstvo  Španija
Visina 1.71 m
Težina 64 kg
Informacije o timu
Trenutno član tima Završio karijeru
Disciplina drumski
Tip vozača Brdaš
Profesionalna karijera
1982 — 1984
1985
1986 — 1988
1989 — 1994
Reynolds
Seat-Orbea
PDM
Reynolds/Banesto
Uspesi
Tur de Frans
Tur de Frans 1 (1988)
Vuelta a Espanja
Vuelta a Espanja 2 (1985, 1989)
Vuelta Mursija 1981. godine
Vuelta Aragon 1983. godine
GP Navara (sada GP Migel Indurain) 1988 i 1991. godine
Vuelta Burgos 1991. godine

Podaci od: 27. april 2016..

Pedro Delgado (šp. Pedro Delgado; 16. april 1960). je bivši španski profesionalni biciklista. Najveći uspeh ostvario je 1988. godine kada je osvojio Tur de Frans. Pored Tura, dvaput je osvojio Vuelta a Espanju. Delgado je bio dobar brdaš, vozio je agresivno, čime je sticao mnogo navijača. Forma mu je bila promenjiva, od etapa na kojima je agresivnom vožnjom sticao veliku prednost, do etapa na kojima je otpadao i gubio mnogo vremena.

Karijera

[uredi | uredi kod]

Delgado je počeo karijeru 1982. godine i prve sezone vozio je samo po Španiji i zabeležio je tri pobede. 1983. osvojio je Vuelta Aragon trku, nakon čega je vozio Tur de Frans po prvi put. To je bio i prvi put da njegov tim, Rejnolds, učestvuje na Turu. Delgado je bio mladi vozač, a Anhel Arojo je bio zvezda tima. Te godine, Tur je imao četiri hronometra i prolog (mini hronometar), kao i šest brdskih etapa, što je bilo dovoljno prilika da pokaže svoj talenat. Nakon etape 17, Delgado je bio drugi, minut iza Lorana Finjona, još jednog 23-godišnjaka koji je tada takođe vozio Tur prvi put.Delgado je popio pokvareni milk šejk, koji mu je izazvao probleme sa stomakom tokom etape 18 i izgubio je 25 minuta i prvu šansu da osvoji Tur. Na kraju je završio na 15 mestu. 1984. nije zabeležio nijednu pobedu, a 1985. se vratio u velikom stilu i osvojio je Vuelta a Espanju, uz jednu etapnu pobedu. Drugu pobedu u sezoni ostvario je na Tur de Fransu, gde je pobedio na etapi 17, a u generalnom plasmanu završio je na šestom mestu. Na narednu pobedu čekao je godinu dana, kada je 1986. pobedio na etapi 12 na Tur de Fransu, ali nije uspio da ga završi.

Prvu pobedu 1987. ostvario je na trci u Kordobi, nakon čega je osvojio četvrto mesto na Vuelta a Espanji. Na Tur de Fransu, vodio je epsku borbu sa Stivenom Roučem, koja je rešena u Roučovu korist na zadnjoj etapi, na hronometru. Na kraju, razlika je bila samo 40 sekundi. Delgado je bio treći najbolji hronometraš te godine, ali Rouč je bio bolji i svi su to znali. Nakon Tura, osvojio je trku u Holandiji, dok je na Vuelta Kataloniji završio na sedmom mestu.

1988. Delgado je vozio Điro d'Italiju i Tur de Frans. Na Điru je završio na sedmom mestu, a Tur je osvojio sa velikom razlikom. Ipak, Tur nije bio lak za njega. Nakon etape 17, televizija Antena 2, objavila je vest da je Delgado bio pozitivan na doping testu. Direktor tima Rejnolds, obavešten je nekoliko sati kasnije i organizator tura mu je savetovao da Delgado napusti Tur. Narednog jutra, primili su zvaničnu informaciju u supstanci koju je Delgado koristio, ona nije bila na listi nedozvoljenih i Delgado je mogao da nastavi trku, sa čim se nisu slagali pojedini vozači ni direktor Tura, koji je izjavio da je posramljen. Delgado je pobedio na Turu sa sedam minuta ispred Stivena Roksa, uz dve etapne pobede. Bio je testiran nakon svake etape.

1989. ostvario je nekoliko pobeda u Španiji, pre nego što je dominantno osvojio Vuelta a Espanju po drugi put, uz tri etapne pobede.

Delgado nije osvojio Tur 1989. ali je priredio spektakulatan Tur. Na prolog je kasnio 2 minuta i 40 sekundi i na njemu je izgubio 14 sekundi i postao je jedini trenutni pobednik koji je start druge etape čekao sa zadnjeg mesta. Kasnije je rekao da je noć pre prologa bio nervozan i da nije spavao. Narednog dana bile su dve etape. Na drugoj, ekipnom hronometru, Delgado je otpao od suvozača, koji ga nisu čekali i završio je sa preko četiri minuta zaostatka. Na kraju druge etape, bio je zadnji, sa sedam minuta iza najbolje plasiranog od favorita, Lorana Finjona. U nastavku Tura vozio je agresivno i napadački. Na petoj etapi, hronometru dugom 73 kilometra, Delgado je završio na drugom mestu, 23 sekunde iza impresivnog Grega Lemonda. U naredne dve etape, vratio je četiri minuta i popeo se do četvrtog mesta. Nakon etape 17, Delgado se popeo na treće mesto, sa minut i po iza Lemonda i 1'55" iza Finjona, delovalo je da može da se iključi u borbu za osvajanje, ali nije mogao da nadoknadi mnogo izgubljenog vremena u prvim etapama i borba se svela na Lemonda i Finjona.

1990—1994

[uredi | uredi kod]

1990. Delgado je osvojio drugo mesto na Vuelta a Espanji i četvrto na Tur de Fransu. Do kraja karijere nije zabeležio nijednu veliku pobedu, a osvojio je treće mesto na Vuelti 1992. i 1994. Na Tur de Fransu je završio među prvih deset na naredna tri učešća, a zadnje mu je bilo 1993. kada je završio na devetom mestu.

Karijeru je završio 1994. godine, a trenutno radi kao sportski komentator na televiziji Espanjola.

2011. godine, vozio je opet i osvojio je trku Kriterijum Valensije.

Bio je inspiracija za ime škotskom rok benda, Delgados.

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]
U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Pedro Delgado