Lucien Van Impe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lusjen van Impe

Nadimak Mali od Merea
Datum rođenja 3. 4. 1946. (1946-04-03) (dob: 77)
Disciplina Drumski

Lusin van Impe (hol. Lucien Van Impe, 20. oktobar 1946) bivši je belgijski profesionalni biciklista u periodu od 1969. do 1987. godine. Bio je izuzetan brdaš. Najveći uspeh ostvario je 1976. godine kada je osvojio Tur de Frans; šest puta je osvajao brdsku klasifikaciju, a četiri puta završavao Tur na podijumu.

Karijera[uredi | uredi kod]

Početak karijere[uredi | uredi kod]

Van Impe je karijeru počeo 1969. godine, uticajem Federika Baamontesa. Pre potpisivanja profesionalnog ugovora, Van Impe je 1968. osvojio brdsku klasifikaciju na Tur Avenir trci.

1969—1976[uredi | uredi kod]

Prve godine u profesionalcima, osvojio je Vuelta Navara trku i etapu na Turu Belgije, a zatim i 12 mesto na Tur de Fransu. Dve godine kasnije, osvojio je podijum na Turu, treće mesto i svoju prvu brdsku klasifikaciju, koju je osvojio i naredne godine, uz četvrto mesto u generalnom plasmanu, a završio je treći na Turu Romandije.

Van Impe je osvojio opet treće mesto na Turu 1975. i brdsku klasifikaciju, nakon što je godinu ranije završio na 18 mestu.

1976. Van Impeov tim Sonolor se spojio sa timom Gitan, da bi postao Gitan Kampanjolo. U tim je došao Siril Gimard kao sportski direktor i, tada mladi, Bernar Ino. Van Impe je vodio veliku borbu sa Jopom Zutemelkom na Turu i uspio je da ga pobedi.

1977—1987[uredi | uredi kod]

Na kraju 1976. Van Impe je napustio Gitan Kampanjolo i prešao je u Ležun tim. Na Turu Švajcarske osvojio je drugo mesto, na Kriterijumu Dofine treće, a zatim je startovao Tur de Frans kao favorit, ali je završio treći i osvojio brdsku klasifikaciju.

Od tada, Van Impe nije imao zapaženih rezultata, sve do 1981. kada je osvojio drugo mesto na Tur de Fransu, iza Bernara Inoa i brdsku klasifikaciju. Narede godine osvojio je brdsku klasifikaciju na Điro d’Italiji, a završio je četvrti u generalnom plasmanu. Brdsku klasifikaciju na Điru osvojio je i naredne godine, uz nacionalno prvenstvo i četvrto mesto na Tur de Fransu, uz šestu osvojenu brdsku klasifikaciju i izjednačenje rekorda sa Federikom Baamontesom, koji je oborio Rišar Virenk 2004. osvojivši brdsku klasifikaciju po sedmi put.

Zadnji Tur de Frans, Van Impe je vozio 1985. godine i završio je na 27. mestu.

Kraj karijere[uredi | uredi kod]

Van Impe je završio karijeru 1987. godine. Živi u mestu Impe, ima dvoje dece.

Van Impe u toku karijere nikad nije odbio da uradi doping test i nikada nije bio pozitivan na testu.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]