Durhamska katedrala

Izvor: Wikipedia

Katedralna crkva Krista, Blažene Djevice Marije i sv. Cuthberta od Durhama ˙(engleski: The Cathedral Church of Christ, Blessed Mary the Virgin and St Cuthbert of Durham), kolokvijalno poznata kao Durhamska katedrala (engleski: Durham Cathedral), smještena je u gradu Durham u Engleskoj gdje služi kao sjedište anglikanskog biskupa Durhama. Biskupija datira iz 995. godine, a postojeća katedrala je sagrađena 1093. Katedrala se smatra jednim od najboljih primjera normanske arhitekture te ju je UNESCO proglasio lokalitetom Svjetske baštine zajedno s obližnjim Durhamskim zamkom, koji se nalazi nasuprot nje preko tzv. Palace Greena.

Postojeća katedrala je zamijenila tzv. "Bijelu crkvu" (White Church) iz 10. vijeka, sagrađena kao svetište gdje su se čuvali ostaci sv. Cuthberta od Lindisfarnea. Blago Durhamske katedrale uključuje relikvije sv. Cuthberta, glavu sv. Oswalda od Nortambrije i ostatke Bede Uvaženog.

Durhamska katedrala se nalazi na strateškom položaju visoko iznad rijeke Wear. Od 1080. do 19. vijeka biskupija je uživala ovlasti palatinskog biskupa, odnosno vojne uz duhovne ovlasti. Durhamski zamak je sagrađen kao rezidencija durhamskog biskupa. Mjesto biskupa Durhama je četvrto po važnosti u hijerarhiji Crkve Engleske, a on stoji desno od monarha prilikom krundibe. Prometni znakovi u današnjoj Grofoviji Durham zbog toga koriste naziv "Zemlja prinčeva-biskupa."

U katedrali Crkva Engleske svakodnevno vrši obrede, a zbor Durhamske katedrale pjeva svaki dano osim ponedjeljka. Katedrala je najvažnija turistička atrakcija u regiji, a središnji toranj visok 66 m daje pogled na Durham i okolicu.

Vanjske veze[uredi - уреди]

Koordinate: 54°46′25″N 1°34′34″W / 54.77361°N 1.57611°W / 54.77361; -1.57611