St. George (Bermudi)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
St. George
St George's Town
Panorama grada
Panorama grada
Panorama grada
Koordinate: 32°22′N 64°40′E / 32.367°N 64.667°E / 32.367; 64.667
Nazvan po Sveti Juraj
Površina
 - Ukupna 1,37 km²
Stanovništvo
 - Grad 1.802
 - Gustoća 1.278,83/km²
Službene stranice
St George
Karta
St. George na Bermudima
St. George na Bermudima

St. George na Bermudima

St. George (službeno engleski: Town of St. George ili St. George's Town) je grad na istoimenom otoku i općini na Bermudima. St.George je bila treća britanska kolonija u Americi, a s obzirom da su ranije dvije, St. John's na Newfoundlandu i Jamestown u Virginiji bile zapravo utvrde koje su status grada dobile kasnije, St. George je najstariji britanski grad u Americi, osnovan 1812. godine[1]. Danas je najveći grad na Bermudima.

Utvrđeni otok Ordnance u luci

God. 2000., St. George s pripadajućim utvrdama je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi kao primjer najstarijih gradova Novog Svijeta koji svojim utvrdama prikazuje razvoj vojne inženjerije od 17. do 20. vijeka.

Historija[uredi | uredi kod]

St. George i utvrda Warwick 1614. godine
Utvrda sv. Katarine

God. 1609., britanski admiral George Somers je na svom putu prema Jamestownu svojim brodom Sea Venture upao u oluju koja mu je oštetila brod, te je morao prisilno nasukati svoj brod na Bermudima. Preživjeli su izgradili dva broda i otplovili do Jamestowna, a dva čovjeka su ostala kako bi čuvali ovaj posjed u ime Virginijske kolonijalne kompanije. Virginijska kompanija je 1812. godine poslala 60 naseljenika koji su započeli izgradnju naselja Novi London u uvali koja je bila idealna za luku. Novi grad je kasnije promijenio ime u St. George i bio je glavni grad Bermuda sve do 1815. godine kada je prijestolnicom postao Hamilton (Bermudi).

St.George je odigrao i važnu ulogu u stvaranju Sjedinjenih Američkih Država jer je većina doseljenika u Sjevernoameričke britanske kolonije dolazila iz ovog grada, a kasnije, tokom Američkog rata za neovisnost stanovnici St. Georgea su prošvercali barut Georgeu Washingtonu.

Tokom Američkog građanskog rata St. George je do zadnjeg dana snabdjevao municijom i potrepštinama Konfederativne Države Amerike, čime je ovaj grad vjerojatno produžio rat.

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

Povijesni grad St. George na Bermudima s pripadajućim utvrdama
Svjetska baštinaUNESCO
Ujedinjeno Kraljevstvo
Registriran:2000. (24. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Kako je St. George zaobišao ekonomski razvoj, koji je oblikovao Hamilton, grad je zadržao izgled iz 17. do 19. vijeka, a gradske vlasti čine sve da zadrže taj izgled. Tako su telefonske linije podzemne, a ulične svjetiljke imaju starinski izled.

Utvrdu Kraljevski dvorac (Seaward Fort) u St. Georgeu su podignuli naseljenici 1612. godine i imali su dva topa sa Sea Venturea koji je nasukan 1609. godine. Bile su to najstarije britanske utvrde u Novom svijetu. Oko otoka St. George niknulo je 20-tak utvrda od 1620. do 1822. godine.

Najznamenitiji spomenici u gradu su:

  • Stara zgrada parlamenta i suda (State House) je najstarija kamena zgrada na Bermudima (1620.)
  • Crkva sv. Petra je najstarija anglikanska crkva zapadne hemisfere
  • Nedovršena crkva je započeta 1874. i njena gradnja je obustavljena 1894. godine kada je grdasko vijeće odlučilo obnoviti staru Crkvu sv. Petra.
  • Muzej Bermudskog državnog povjerenstva
  • Muzej obiteji Tucker
  • Kopija broda Deliverance, jednog od dvaju brodova koji su napravili brodolomci koji su otplovili za Viriginiju 1609. godine.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. The Royal Gazette, World Heritage (Town of St. George's and related fortifications) Supplement, 22. februara, 2001.
  • Michael Jarvis, Bermuda's Architectural Heritage: St. George's, Bermuda National Trust, Hamilton, 1998.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]