Saltaire

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Saltaire
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Saltaire from Leeds and Liverpool Canal.jpg

 Ujedinjeno Kraljevstvo

Saltaire is located in Engleska
Saltaire
Saltaire
Lokacija Saltairea u Engleskoj
Registriran: 2001. (25. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii, iv
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

Saltaire je viktorijanski model naselja u sklopu grada Bradforda, pokrajina Yorkshire i Humber (Engleska) koje je 2001. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao nedirnuto radničko naselje i industrijski kompleks koji su utjecali na razvoj industrijske revolucije.

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Proizvođač tekstila Titus Salt je 1851. godine osnovao Vodenicu Salts u predgrađu Bradforda oko koje je niklo naselje za 3.000 radnika i njihove obitelji u skladu s tada najmodernijim standardima društva i zdravstva. Radničko naselje, koje je dobilo ime prema složenici vlasnikova imena i imena rijeke Aire, je imalo brojne društvene ustanove ka što su: crkva, škola s knjižnicom i čitaonicom, koncertna dvorana, sportska dvorana, park, bolnica, praonica, kupatilo i stanove za siromašne. Pored kupatila na kanalu Leeds-Liverpool izgrađena je i luka za tvornicu sa željezničkim tračnicama.

Sama tvornica je izgrađena u stilu talijanske renesanse prema planovima trvtke Lockwood & Mawson koji su isplanirali i plan grada. Danas je u zgradi muzej djela Davida Hockneya, Muzej harmonija (Victorian Reed Organ Museum), trgovački centar, stanovi i tvornica elektroničkih potrepština.

Crkva ujedinjene reformirane crkve iz 1859. godine je jedna od najvažnijih viktorijanskih crkava u Britaniji.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]

Koordinate: 53°50′14″N 1°47′25″W / 53.83717°N 1.79026°W / 53.83717; -1.79026