Mlinovi doline Derwent

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mlinovi doline Derwent
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Cromford Mill 2008.jpg
Ujedinjeno Kraljevstvo


Vodenice doline Derwent na karti Engleska
Vodenice doline Derwent
Vodenice doline Derwent
Lokacija doline Derwent u Engleskoj
Registriran:2001. (25. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Mlinovi doline Derwent je revolucionaran tvornički kompleks mlinova za predenje pamuka iz 18. vijeka na rijeci Derwent u Derbyshireu, Engleska, koji je 2001. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao mjesto prve industrijske proizvodnje. Vodenice Cromforda, druge vodenice i radničko naselje predstavljaju nedirnut industrijski kompleks koji je utjecao na društveno-ekonomski razvoj ove oblasti i budućnost industrijske revolucije.

Historija[uredi | uredi kod]

Vodenica Cromford iz 1775. god.

Vodenice za predenje u Englesku je uveo John Lombe svojom vodenicom za svilu u Derbyju 1719. godine, ali je Richard Arkwright tek 1770-ih izumio "vodeni okvir" kojim je pamuk bio neprekidno ispredan, čime su ga mogli presti i neuki radnici. On je osposobio prvu tvornicu na Derwentu, Cromford, uz koju je niklo i radničko naselje urbanih stambenih zgrada sa svim potrebnim javnim zgradama, kapelom, školom i tržnicama. Većina ovih zgrada je i danas u upotrebi, kao i izvorna prometna infrastruktura.

Sustav je prihvaćen širom doline i do 1788. godine bilo je već oko 200 Arkwright mlinova u Engleskoj. Njegovi rivali su podigli slična naselja u Belperu, Darley Abbeyu i Milfordu, bez da su Arkwrightu platili vlasnička prava na njegov patent.

Proizvodnja pamuka u dolini Derwenta je opala u prvoj polovici 19. vijeka jer je Lancashire imao bolji pristup sirovnama i tržištu. Mlinovi i pripadajuće zgrade su sačuvane i postale su nacionalnim spomenicima, a neke mlinovi su pretvoreni u muzeje otvorene za javnost.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Vodenice doline Derwent

Koordinate: 53°1′13″N 1°29′59″W / 53.02028°N 1.49972°W / 53.02028; -1.49972