Durhamski zamak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Katedrala i zamak u Durhamu
Svjetska baštinaUNESCO
 Ujedinjeno Kraljevstvo


Durhamski dvorac na mapi Engleske
Durhamski dvorac
Durhamski dvorac
Lokacija Durhama u Engleskoj
Registriran:1986. (10. zasjedanje)
prošireno 2008.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii, iv, vi
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Durhamski zamak (engl. Durham Castle) je normanski zamak na obronku iznad rijeke Wear poluotoka Durham, nasuprot Durhamske katedrale u sjevernoj Engleskoj. Od 1840. u njemu je smješteno Durhamsko sveučilište sa smještajem za više od 100 studenata, ali je također otvoren za javnost uz nadgledane obilaske.

Ulaz u zamak

Godine 1986. zamak je zajedno s katedralom upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao "jedno od najdulje upotrebljavanih građevina u Engleskoj u razdoblju više od 900 godina".

Povijest[uredi | uredi kod]

Zamak su izgradili Normani nakon osvajanja Engleske 1066. god., koji su na taj način pokušali obuzdati "divlje i ćudljive" stanovnike sjeverne Engleske. On je sjajan primjer rane gradnje fortifikacija s utvrdom i jarkom. Zamak je kasnije, po osnutku biskupije, postao rezidencijom durhamskog biskupa sve dok sjedište biskupije 1837. nije preseljeno u Bishop Auckland. Tada je zamak pretvoren u sveučilište, a arhitekt Anthony Salvin je obnovio dotrajalu utvrdu prema originalnim nacrtima i od 1840. ona je spavaonica za više od 100 studenata.

Odlike[uredi | uredi kod]

Zamak je imao Veliku dvoranu za prijeme (Bishop Bek's Great Hall) iz 14. st., koja je bila najveća prostorija u Engleskoj dok je na koncu 15. st. nije skratio biskup Richard Foxe. No, još uvijek je znamenita s duljinom preko 30 m i visinom od 14 m. Danas je u njoj studentska menza, dok njen podrum služi kao čitaonica s barom.

U krugu zamka izgrađene su dvije kapele: prva normanska iz 1078. s prepoznatljivim odlikama starije engleske arhitekture, vjerojatno zbog prisilnog rada domaćih majstora; i druga, veća, biskupa Tunstalla iz 1540. u kojoj se nalaze velike drvene klupe, tzv. "milosna sjedala" (misericorde) iz 16. st., koje nisu dizajnirane za sjedenje nego da se osoba koja dugo stoji može malo odmoriti na rubu uske daske klupe. Obje stare kapele zamka su u uporabi i služe za izvedbu kazališnih predstava.

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]