Akvedukt Pontcysyllte

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Akvedukt Pontcysyllte
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
WalesC0047.jpg

Ujedinjeno Kraljevstvo

Akvedukt Pontcysyllte is located in Ujedinjeno Kraljevstvo
Akvedukt Pontcysyllte
Akvedukt Pontcysyllte
Lokacija akvedukta Pontcysyllte u Ujedinjenom Kraljevstvu
Registriran: 2009. (33. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, ii, iv
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

Akvedukt Pontcysyllte (velški: Traphont Ddŵr Pontcysyllte ili Pont y Cysyllte) je plovni akvedukt na kojemu se nalazi 18 km dug kanal Llangollen preko doline rijeke Dee, između sela Trevor i Froncysyllte u Wrexhamu, sjeverozapadni Wales. Njegovo ime na velškom znači "Most spoja", a kada je dovršen, 1805. god., bio je najduži i najviši akvedukt u Ujedinjenom Kraljevstvu. God. 2009., upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao inovativno i monumentalno djelo inženjerstva koji svjedoči o iznimnom napretku u dizajnu i konstrukciji umjetnih kanala koncem 18. i početkom 19. vijeka kao jednom od preduvjeta industrijske revolucije.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Akvedukt su izgradili inženjer mostogradnje Thomas Telford i inženjer za kanale William Jessop, usprkos velikom nepovjerenju javnosti da mogu uspjeti premostiti ovaj nepoćudan krajolik koristeći nesvakidašnje i dotada nekorištene materijale. Prije toga Telford je isprobao ovu tehniku samo jednom, na kanalu Longdon-on-Tern na kanalu Shrewsbury, koji je odavno napušten. Dana 26. studenog 1805., kanal je nakon otvoren nakon 10 godina izgradnje i troškova od 47.000 £, što bi danas iznosilo oko 2,930.000 £. Nakon završetka prepoznan je kao inovativan inženjerski sklop koji je inspirirao mnoge slične projekte širom svijeta.

Odlike[uredi - уреди | uredi izvor]

Akvedukt je dug 307, širok 3,4 i dubok 1,6 metara. Čine ga metalni lukovi raspona 16 m, na vitkim stubovima od opeke, ukupne visine od 38 metara. U izgradnji je korišteno kovano i lijevano željezo što je omogućilo lagane i čvrste lukove, čime je akvadukt dobio monumentalan, ali i elegantan izgled. Željezne ploče na vrhu su izlivene u obliku klasične kamene gradnje (francuski: voussoir).

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Akvedukt Pontcysyllte

Koordinate: 52°58′14″N 3°05′16″W / 52.97053°N 3.08783°W / 52.97053; -3.08783