Blaenavon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Blaenavon
Državni muzej ugljena Big Pit
Državni muzej ugljena Big Pit
Državni muzej ugljena Big Pit
Koordinate: 51°46′N 3°04′W / 51.767°N 3.067°W / 51.767; -3.067
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Sastavna država  Wales
Županija Gwent
Općina Torfaen
Utemeljenje 1788.
Stanovništvo (2009.)
 - Grad 6.349
Vremenska zona GMT (UTC+0)
 - Ljeto (DST) BST (UTC+1)
Poštanski broj NP4
Pozivni broj +01495
Karta
Bleanavon se nalazi na vrhu općine Torfaen
Bleanavon se nalazi na vrhu općine Torfaen

Bleanavon se nalazi na vrhu općine Torfaen

Blaenavon (velški: Blaenafon = "izvor rijeke") je naselje na izvoru rijeke Afon Llwyd, sjeverno od Pontypoola, u županiji Gwent na jugu Walesa, povijesna pokrajina Monmouthshire. Bleanavon je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi 2000. god. kao primjer izvrsno očuvanog industrijskog krajolika iz 19. stoljeća s rudnicima ugljena, kamenolomima, primitivnom željeznicom, visokim pećima, i potpunim radničkim naseljem koji su svjedoci doba kada je Južni Wales bio najveći svjetski proizvođač željeza i ugljena.

Bleanavon je zbratimljen s Coutrasom u Francuskoj

Muzej Big Pit

Povijest[uredi | uredi kod]

Bleanavon je iznikao oko željezare koja je otvorena 1788. godine, koja je imala prvi željeznički vijadukt na svijetu iz 1790. godine[1], a danas je dijelom pretvorena u muzej. Uslijedila je čeličana i niknuli su obližnji rudnici ugljena čije je radničko naselje naraslo u jednom trenutku na 20.000 stanovnika[2], ali nakon zatvaranja željezare 1900. godine, te ugljenokopa 1980. godine, populacija je opala i danas ju čine samo starije stanovništvo.

Nedavno se, nakon što je Industrijski krajolik Bleanavona postao UNESCO-va svjetska baština, pokušalo potaknuti turističku ponudu Bleanavona osnivanjem dvaju muzeja industrije, ali i proglašenjem Bleanavona drugim velškim "gradom knjige"[3], poslije grada Hay-on-Wye[4]. Iako su gradske vlasti glavnu ulicu (Broad Street) pretvorili u niz knjižnica s ponudom izvrsnih kniga, to nije bilo osobito uspješno, što zbog nepristupačnosti grada, što zbog toga što se grad Hay već etablirao kao velški grad knjige.

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

Industrijski krajolik Bleanavona
Svjetska baštinaUNESCO
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Registriran:2000. (24. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Znamenitosti Bleanovona su:

  • Big Pit muzej ugljena (velški: Pwll Mawr: Amgueddfa Lofaol Genedlaethol), jedan od lokaliteta ERIH-a (Europske rute industrijske baštine) je muzej posvećen velškoj baštini ugljenokopa tijekom industrijske revolucije. Muzej se nalazi u rudniku Big Pit ("Velika jama") koji je tračnicama povezan s gradom, a zatvoren je od 1980. godine samo da bi već 1983. postao muzejom otvorenim za javnost.
  • Bleanovonska željezara je mjesto gdje su Sidney Gilchrist Thomas i njegov rođak Percy Gilchrist od 1875.-78. godine eksperimentirali s proizvodnjom čelika rabeći jeftinu sulfornu željeznu rudaču, niske kvalitete, kako bi dobili kvalitetan čelik u tehnološkom procesu koji se danas zove po njima "Gilchrist-Thomas proces" (Bessemer proces). Proces se sastoji u uklanjanju nečistoća iz željeza oksidacijom, tj. upuhavanjem zraka kroz istopljeno željezo koje ujedno podiže temperaturu željeza i čuva ga otopljenim.
  • Tračnice Pontypool-Bleanavon (Rheilffordd Pont-y-pŵl a Blaenafon)su kratke povijesne tračnice od Colliery visoke peći uzbrdo i sjeverno do malenog muzeja rudarskih svjetiljki Whistle Stop i južno do grada Bleanavona. One su samo turistička atrakcija jer je Bleanavon davno izgubio svoje dvije postaje, još 1962. godine.
  • Bleanavonski centar svjetske baštine, smješten u Radničkom domu
  • Bleanavonski muški hor
  • Povijesne šetnice Bleanavonskim planinama

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Vijadukt dug 40 i visok 10 metara je služio za vagone s konjskom zapregom i trajao je samo 25 godina. U veljači 2001. godine ekipa BBC-a je otkrila samo njegov jedan nadsvođeni luk u svrhu snimanja dokumentarnog serijala Time Team, epizoda "Izgubljeni vijadukt".
  2. Fotografije Radničkog doma
  3. Internacionalna institucija "Book Town" se dodijeljuje malenim gradovima i naseljima koji imaju veliki broj knjižnica i antikvarnica po broju stanovnika, čime se zapravo proglašavaju prepoznatim mjestima knjižničkog turizma, te se u njima često organiziraju festivali knjiga koji privlače bibliofile.
  4. Internacionalna organizacija Gradova knjiga

Vanjske veze[uredi | uredi kod]