Kamenolom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kamenolom
Kamenolom u Engleskoj
Kamenolom u Engleskoj
Kamenolom u Engleskoj

Kamenolom ili majdan, je naziv za mjesto gdje se reže i iskapa kamene blokove ili vadi agregat (pijesak, šljunak, drobljeni kamen).

Karakteristike[uredi | uredi kod]

Proizvodi kamenoloma koji se bavi građevinskim kamenom imaju oblik prizme, ili blokova, tako se vadi i prodaje mramor, granit, vapnenac, pješčenjak i škriljevac. Nakon rezanja i poliranja, ti materijali se koriste kod izgradnje građevina i spomenika, ali i za izradu dekorativne plastike koja se koristi kod eksterijera i enterijera građevina. Veliki kameni blokovi režu se i iskapaju na vrlo specifičan način, za koji je potrebno puno vremena i dosta novaca da se oslobade od okolnih stijena.

Pijesak, šljunak, i sitni drobljeni kamen, vade se i prerađuju standardnim rudarskim tehnikama, tucanik se koristi kao agregat za beton, ili kao podloga kod izgradnje cesta, a vapnenac za izradu kalupa kod lijevanja metala iz visokih peći i za primjenu u kemijskoj industriji. Kod tehnika vađenja se koriste tehnike bušenja, miniranja i komadanja stijena. Primjenom eksploziva može se sa samo jednom eksplozijom proizvesti do 20.000 tona lomljenog kamena. Nakon tog se sitima taj isti kamen, može selektirati i tako pripremati za prodaju.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Quarry (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 22. 03. 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]