Korito Ironbridgea

Izvor: Wikipedia
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Korito Ironbridgea
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Ironbridge and The Iron Bridge - geograph.org.uk - 1323162.jpg
 Ujedinjeno Kraljevstvo


Ironbridge na karti Engleska
Ironbridge
Ironbridge
Lokacija Ironbridgea u Engleskoj
Registriran:1986. (10. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, ii, iv, vi
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Korito Ironbridgea (engleski: Ironbridge Gorge) je duboko korito (gorge) rijeke Severn u Shropshireu, Engleska. Ime je dobilo po najstarijem željeznom mostu na svijetu, danas spomeniku industrijske revolucije koja je nastala u ovom kraju.

Željezni most iz 18. st. u Ironbridgeu koji je po njemu dobio ime

Povijest[uredi | uredi kod]

Diorama Ironbridge iz 18. st. (Muzej Ironbridgea)
Muzej u Coalbrookdaleu gdje je 1709. god. Abraham Darby po prvi puta u visokoj peći talio željezo pomoću koksa umjesto ugljena

Duboka i široka rijeka Severn je omogućavala lagani transport industrijskih proizvoda od Coalbrookdalea do morskih luka u Bristolskom kanalu. No, problem je bio u transportu sirovina do rastućeg industrijskog središta, Coalbrookdalea. Željezni most je 1772. god. zamislio industrijalac Thomas Farnolls Pritchard kako bi se izbjegao nepouzdan transport trajektima, a kako bi se povezao industrijski grad Broseley s malim rudarskim mjestom Madeleyom i Coalbrookdaleom. Na taj način su sirovine (ugljen, željezna rudača, vapnenac i glina) iskapane u ovom klancu, mogle biti lakše dostavljene za proizvodnju željeza, keramike i porculana.

God. 1779., most težak 379 t izveo je kovač John Wilkinson iz Broseleya koji je, ne poznajući bolje, koristio oblike iz drvogradnje. Most se sastoji iz više od 800 od 12 vrsta dijelova, a svaki dio je iskovan u radionici i montažno spajan na lokaciji, što ga čini i najstarijom montažnom građevinom.

Kako je most postao turističkom atrakcijom, već u 18. st. je oko njegove naplatne kućice počelo nicati naselje koje je nazvano Ironbridge koje danas ima preko 2.400 stanovnika. God. 1934., most je presvučen asfaltom za automobilski promet, a sve do 1950. god. su vlasti naplaćivale prijelaz pješacima. Danas je u njegovoj naplatnoj kućici muzej povijesti mosta i njegove izgradnje.

Odlike[uredi | uredi kod]

Krajolikom oko korita rijeke Severn, veličine 260 hektara, a koji čine uglavnom šume, livade i željezni most, upravlja Nacionalno povjerenstvo za korito Severna (Severn Gorge Countryside Trust ). U mjestu Ironbridge 1967. god. osnovano je i Muzejsko povjerenstvo Korita željeznog mosta (Ironbridge Gorge Museum Trust) koji slavi rođenje industrijske revolucije.

Danas je polazna točka "Europskog puta industrijske revolucije" (ERIH), a sastoji se od 35 industrijskih postrojenja i 10 muzeja:

  1. Viktorijanski grad Blists Hill
  2. Broseley Pipeworks
  3. Muzej željeza u Coalbrookdaleu gdje je
  4. Muzej porculana u Coalportu
  5. Tunel katrana u Coalportu, izvor prirodnog bitumena
  6. Kuće obitelji Darby, Rosehill i Dale, kvakerskih metalurga
  7. Interaktivni muzej inovativnosti (Enginuity)
  8. Željezni most i naplatna kućica (Tollhouse) u Ironbridgeu
  9. Muzej Jackfield keramike
  10. Muzej korita

Poveznice[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Koordinate: 52°37′35″N 2°29′10″W / 52.62646°N 2.48600°W / 52.62646; -2.48600