Dick Van Dyke

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dick Van Dyke
glumac, komičar, pjevač, producent, scenarist
Dick Van Dyke (1988)
Biografske informacije
RođenjeRichard Wayne Van Dyke
13. 12. 1925. (1925-12-13) (dob: 98)
Sjedinjene Američke Države West Plains, Missouri, SAD
SupružnikMargie Willett (1948–1984)
Arlene Silver (2012–present)[1]
PartnerMichelle Triola
(1976–2009; njena smrt)
Djeca4; među kojima i sin Barry
RodbinaJerry Van Dyke (brat)
Shane Van Dyke (unuk)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, komičar, pjevač, producent, scenarist
Opus
Djelatni period1955–
Znamenite uloge
Robert Petrie u The Dick Van Dyke Show
Bert u Mary Poppins
Mr. Potts u Chitty Chitty Bang Bang
Dr. Mark Sloan u Diagnosis: Murder
Cecil Fredericks u Night at the Museum

Richard Wayne "Dick" Van Dyke (13.12. 1925.-) je Emmyjima nagrađivani američki filmski, kazališni i televizijski, glumac, komičar i plesač. Najpoznatiji je po ulogama u Mary Poppins, Chitty Chitty Bang Bang, The Dick Van Dyke Show 1960-ih, i u ulozi dr. Marka Sloana u seriji Diagnosis: Murder 1990-ih. Nedavno je tumačio lik Cecila Fredericksa u filmu Night at the Museum.

Biografija[uredi | uredi kod]

Van Dyke se rodio u gradu West Plains (Missouri) u državi Missouri, a odrastao u gfradu Danville u državi Illinois. Otac mu je bio Loren Wayne Van Dyke, trgovački putnik za Sunshine Biscuit Company koji se povremeno bavio komedijom, a majka Hazel Vorice McCord. Porodica, čije je originalno ime Van Dijk, je holandskog porijekla.

Nakon dvogodišnjeg boravka u gradu Crawfordsville u Indiani, godine 1940. se vratio u Danville i završio srednju školu. Još kao dijete je osjetio želju da se bavi show businessom, a inspiraciju su mu dali filmovi Stanlija i Olija u lokalnom kinu. Prva prilika za to su bile srednjoškolske i amaterske kazališne predstave. Kada je izbio drugi svjetski rat, Van Dyke se prijavio u ratno zrakoplovstvo te tamo sudjelovao kao zabavljač, u predstavama, a potom i kao radio DJ.

Godine 1948. Van Dyke se oženio za Margie Willet, koja će mu roditi četvoro djece: Christiana, Barryja, Carrie Beth i Stacy. Barry je kasnije i sam postao glumac, te nastupao zajedno s ocem u kasnijim fazama njegove karijere.

Van Dyke je nakon rata iskustva stjecao kao radijski, a potom televizijski voditelj, radeći na lokalnim stanicama u Atlanti i New Orleansu. Godine 1956. mreža CBS je angažirala da postane voditelj njenog jutarnjeg programa, a potom je sudjelovao na kvizovima, bilo kao voditelj, bilo kao sudionik. Godine 1956. imao je glumački debi u TV-seriji The Phil Silvers Show.

Van Dyke je potom napustio CBS kako bi se kao glumac okušao na Broadwayu. Ti su napori okrunjeni ulogom u mjuziklu Bye Bye Birdie za koju je dobio nagradu Tony. U predstavi ga je zapazio iz Carl Reiner te ga odlučio angažirati za glavnu ulogu u TV-sitkomu The Dick Van Dyke Show. Uloga Roba Petrieja mu je donijela tri uzastopne nagrade Emmy za najboljeg glumca u humorističkoj seriji i otvorila vrata za filmsku karijeru.

Filmski debi je 1963. imao u filmskoj ekranizaciji Bye Bye Birdie, nakon čega je slijedila uloga londonskog dimnjačara Berta u filmu Mary Poppins. Iako je film doživio ogromnu popularnost, Van Dykeov pokušaj da govori s cockney naglaskom je dan-danas predmetom izrugivanja. S druge strane, pjesma Chim Chim Cher-ee koju je izvodio je postala veliki hit 1960-ih. Nakon toga su slijedili uglavnom slabi filmovi, ali i Chitty Chitty Bang Bang, jedan od najpopularnijih filmova dekade.

Nakon što je 1969. u filmu Comic odigrao prvu ozbiljnu dramsku ulogu, godine 1971. je angažiran za još jedan sitcom, ovaj put pod nazivom The New Dick Van Dyke Show. Serija se održala tri sezone, a snimanje je prekinuto, jer se Van Dyke preselio u Arizonu i nije imao volje putovati do studija.

Godine 1974. Van Dyke je zaradio nominaciju za Emmy ulogom biznismena-alkoholičara u TV-filmu The Morning After. Taj film se smatra tako realističnim prikazom alkoholizma da se dan-danas prikazuje kao dio programa u centrima za odvikavanje. Nedugo nakon njega je Van Dyke priznao kako je ulogu temeljio na vlastitim iskustvima s tom bolešću.

Kasnih 1970-ih i 1980-ih Van Dyke nije imao previše uspjeha u nastojanju da oživi karijeru televizijskog komičara, a 1984. se nakon duge rastave i formalno razevo od supruge. Međutim, 1989. je došlo do preokreta kratkim nastupom u popularnom sitcomu The Golden Girls za koga je dobio još jednu nominaciju za Emmy. Godine 1993. je počeo tumačiti lik dr. Marka Sloanea u kriminalističkoj seriji Diagnosis: Murder, a koja se snimala osam sezona.

Osim glumom, Van Dyke se u posljednje vrijeme bavi i kompjuterskom 3D grafikom, te je dizajnirao neke od efekata korištenih u Diagnosis: Murder.

Sa djevojkom Michelle Triola je živio od 1976. do njene smrti 2009. Tri godine kasnije se oženio za vizažisticu Arlene Silver.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Televizija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Dick Van Dyke, 86, Marries 40-Year-Old Makeup Artist”. Article and video interview with Van Dyke and Silver, RumorFix.com. March 9, 2012. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-12. Pristupljeno 11. III 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]