Jack Albertson

Izvor: Wikipedia

Jack Albertson

Accéder aux informations sur cette image nommée Jack Albertson in 1976's The Sad and Lonely Sundays.jpg.
Lični podaci
Ime po rođenju Jonathen George Albertson
Nadimak, umjetničko ili drugo ime Jackie Alberts
Rođenje 16. jun 1907.
Malden, Massachusetts
Smrt Hollywood
Bračni drug(ovi) Wallace Thompson (1952–1981; njegova smrt)
Djeca 1
Profesionalna karijera
Zanimanje glumac, komičar, plesač, pjevač
Period aktivnosti 1938–1981
Znamenite uloge Dr. J. Wilson Shields u Man of a Thousand Faces
Vic Davis u Top Banana
John Cleary u The Subject Was Roses
Grandpa Joe u Willy Wonka and the Chocolate Factory
Manny Rosen u The Poseidon Adventure
Ed Brown u Chico and the Man
Nagrade Oscar za sporednog glumca
1968 The Subject Was Roses

titleChico and the Man
1974
Internetska stranica http://www.jackalbertson.com

Jonathen George "Jack" Albertson (16.6. 190725.11. 1981) bio je Oscarom, Emmyjem i Tonyjima nagrađen američki glumac, komičar, plesač, pjevač i muzičar, koji je nastupao na pozornici, radiju, filmu i televiziji.

Biografija[uredi - уреди]

Albertson se rodio u gradu Malden u državi Massachusetts, kao dijete židovskih imigranta - Flore Craft i Lea Robertsona. Odmalena je pokazivao sklonosti za show business, slično kao i njegova sestra Mabel, kao i brat Frank, koji će i sam postati ugledni holivudski karakterni glumac.

Međutim, početak Albertsonove karijere je bio izuzetno težak. Srednju školu je napustio kako bi u New Yorku stekao slavu, ali je umjesto toga bio prisiljen zimi spavati po podzemnoj željeznici, a ljeti po Central Parku. Stvari su krenule nabolje kada se priključio vodviljskoj putujućoj družini, Dancing Verselle Sisters.

Nakon toga je polako stjecao iskustva u zabavljačkim vještinama te počeo nastupati u burleskama. Tamo se sprijateljio s Phil Silversom koji će mu biti od velike pomoći u kasnijoj karijeri. S vremenom se uspio probiti na Broadway i nastupati u nizu prestižnih predstava.

Od svih tih predstava najpoznatija je bila The Subject Was Roses za koju je dobio nagradu Tony. Istu je ulogu ponovio u filmskoj verziji i za nju dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca.

Publici, pogotovo mlađoj, poznatiji je po ulozi djeda Joea u originalnoj verziji Willy Wonka and the Chocolate Factory iz 1971. godine, kao i Ed Brown, jedan od dvojice naslovnih junaka TV-serije Chico and the Man. Za potonju je ulogu nagrađen Emmyjem.

Godine 1978. mu je dijagnosticiran rak debelog crijeva, ali je taj podatak skrivao od javnosti, nastojeći koliko je moguće duže nastaviti karijeru. Umro je 1981. godine, a iza sebe je ostavio suprugu Wallace Thompson i kći Mauru.

Eksterni linkovi[uredi - уреди]