Tony Randall

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tony Randall godine 2003.

Tony Randall (26.2. 1920. - 17.5. 2004.) bio je američki filmski i televizijski komičar.

Biografija[uredi | uredi kod]

Tony Randall se rodio kao Arthur Leonard Rosenberg u židovskoj porodici u Tulsi. Otac mu je bio Mogscha Rosenberg, trgovac umjetninama i starinama, a majka Julia Finston.

U njegovopm djetinjstvu je baletna trupa posjetila Tulsu, i tog trenutka se Randall odlučio za karijeru u show-businessu. Još kao tinejdžer se uspio upisati na Northwestern University i tamo proveo godinu dana prije odlaska u New York i školovanja u glumačkim i baletnim školama. S vremenom je dobio nekoliko nastupa na brodvejskim predstavama.

Kada je izbio drugi svjetski rat, Randall se priključio američkoj vojsci i četiri godine služio kao vezist, odbivši priliku da služi u zabavljačkim jedinicama. Randall se nakon toga vratio kazalištu, radeći u Marylandu, a potom opet u New Yorku.

Prva važnija brodvejska uloga za Randalla je bila u predstavi Inherit the Wind 1955. godine. Godine 1958. je odigrao svoju prvu glavnu ulogu u muzičkoj komediji Oh, Captain!, za koju je primio izvrsne kritike. U međuvremenu je već bio etabliran na televiziji zahvaljujući ulozi nastavnika historije u sitcomu Mr. Peepers.

Godine 1959. je Randall nastupio u filmu Pillow Talk, prvom od tri tzv. seks komedije s Doris Day i Rockom Hudsonom u glavnim ulogama. Randall, iako tumač sporednog lika, se nametnuo kao jedna od njihovih ikona, a njegovom liku je godine 2003. odana počast u filmu Down With Love, gdje lik nalik na Randallov tumači David Hyde Pierce.

Godine 1970. je angažiran u sitcomu The Odd Couple, televizijskoj adaptaciji popularne kazališne predstave Neila Simona, u čijim je postavama i sam sudjelovao. U njoj je tumačio ulogu Felixa Ungera, razvedenog i pedantnog muškarca prisiljenog dijeliti stan sa svojim šlampavim prijateljem Oscarom. Iako je Randall inzistirao da se za ulogu Oscara angažira neki drugi glumac, ispostavilo se da je Jack Klugman pun pogodak. Serija se na programu održala pet sezona, a Randall je za nju dobio Emmy. Randall i Klugman su nakon toga nekoliko puta ponovili te uloge, a postali su najbolji prijatelji i u stvarnom životu.

Randall uspjeh serije nije ponovio u drugim projektima, ali je do kraja života uživao veliku popularnost među svojim kolegama. Povremeno je glumio u komedijama i TV-serijama, a jedan od posljednjih nastupa mu je bio cameo u Down With Love. Bio je poznat kao žestoki protivnik pušenja, a ironijom sudbine mu je prijatelj Jack Klugman zbog pušenja dobio rak grla i izgubio glas.

Randall se 1942. godine oženio za Florence Gibbs i s njom ostao do njene smrti 1992. od raka. Godine 1995. se oženio za Helen Harlan s kojom je ima kći Juliu Laurette (1997) i sina Jeffersona Salvinija (1998).

Umro je 2004. u snu od posljedica upale pluća. Godinu dana kasnije je Klugman napisao knjigu posvećenu njihovom prijateljstvu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]