Burt Reynolds

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Burt Reynolds
glumac, režiser

Burt Reynolds godine 1991.
Biografske informacije
Rođenje Burton Leon Reynolds, Jr.
11. februar 1936. (1936-02-11) (dob: 82)
Flag of the United States.svg nepoznato.[1]
Pseudonim Buddy
Supružnik Judy Carne (1963–65)
Loni Anderson (1988–93)
Profesionalne informacije
Zanimanje glumac, režiser
Opis
Djelatni period 1959-
Znamenite uloge
Lewis Medlock u Deliverance
Paul Crewe u The Longest Yard
Bo "Bandit" Darville u Smokey and the Bandit
J.J. McClure u The Cannonball Run
Jack Horner u Boogie Nights

Burt Reynolds (rođen kao Burton Reynolds Jr.[2] 11.2. 1936.) je za Oscara nominiran i Emmyjem nagrađen američki glumac. Neke od njegovih najpoznatijih uloga su Lewis Medlock u Deliverance, Paul Crewe u originalnoj verziji filma The Longest Yard, Bo 'Bandit' Darville u Smokey and the Bandit, J.J. McClure u The Cannonball Run i Jack Horner u Boogie Nights.

Reynolds je jedna od najprepoznatljivijih ličnosti američkog filma i televizije. 1970-ih je uživao status jedne od najvećih filmskih zvijezda i njegovao macho image. Kasnije ga je napustio kako bi se etablirao kao hvaljeni karakterni glumac.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Iako je od djetinjstva sanjao o profesionalnoj sportskoj karijeri, ozljeda koljena i automobilska nesreća, natjerale su ga da se okrene nečem drugom na koledžu, kojeg uskoro napušta i odlazi u New York u potragu za pozorišnim angažmanima. Kako su mu bile dostupne samo male televizijske uloge, dvije se godine uzdržavao radeći kao perač posuđa, izbacivač i kaskader.

Sreća mu se osmjehnula nakon predstave "Mister Roberts". Stizale su povremene uloge u serijama "Riverboat", "Gunsmoke", "Hawk" i "Dan August". Film "Deliverance" predstavio ga je kao ozbiljnog glumca, a iste godine je postao seks simbol jer je bio prvi muškarac koji se nag slikao za "Cosmopolitan". Uslijedili su hitovi: "Hustle", Smokey i Bandit i "Starting Over"".

Od 1963-65. bio je oženjen glumicom Judy Carne, a od 1988-93. s Loni Anderson. Još je bio u vezama s Sally Field i Dinah Shore.

Filmografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Bilješke[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Mnogi izvori navode Waycross u Georgia|Georgiji kao Reynoldsovo rodno mjesto ("Birthplace". Turner Classic Movies. http://www.tcmdb.com/participant/participant.jsp?participantId=160584. , "Birthplace". Chicago Sun-Times (article from 2007). http://www.suntimes.com/lifestyles/hoekstra/240075,CST-FTR-rv02.article.  i "Birthplace". Biography Channel. http://www.thebiographychannel.co.uk/biography_story/509:127/1/Burt_Reynolds.htm. ), dok, drugi izvori tvrde da je rođen u Lansingu u Michiganu (Burt Reynold's Official Website), (NNBD and The Palm Beach Post, June 28, 2000). Reynoldsova autobiografija (My Life) ne spominje rodno mjesto, iako se bavi Lansingom, a Waycross uopće nije spomenuto. Za više detalja o rodnom mjestu Burta Reynoldsa v. ('discussion page)
  2. "Birthname". Hollywood.com. Arhivirano iz originala 2012-05-26. http://archive.is/rR2E. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]