Bill Cosby

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
William Henry Cosby, Jr.
glumac, komičar, producent
Biografske informacije
RođenjeWilliam Henry Cosby, Jr.
12. 7. 1937. (1937-07-12) (dob: 86)
Philadelphia, Pennsylvanija, SAD
SupružnikCamille Hanks (1964 - ) (5 djece)
DjecaErika, Erinn, Ensa, Evin, Ennis
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, komičar, producent
Znamenite uloge
Alexander Scott u I Spy
Domaćiin i glasovi Fat Albert and the Cosby Kids
Bill Cosby u Bill Cosby: Himself
Dr. Heathcliff Huxtable u The Cosby Show
Službene stranice
www.BillCosby.com

William Henry "Bill" Cosby, Jr., Ed.D. (12.7. 1937.-) je američki glumac, komičar, televizijski producent, aktivist i osuđeni seksualni prestupnik.

Bill Cosby uživa reputaciju jednog od najpopularnijih, ali najcijenjenijih američkih zabavljača, a poznat je po svojoj dosjetljivosti, smislu za humor i sklonosti iskazivanju toplina na i iza pozornice. Vještinu je stekao kao komičar u noćnim klubovima, da bi se 1960-ih probio na televiziju s akcijskom serijom I Spy, za koju je dobio nagradu Emmy za glavnog glumca u seriji. Kasnije je ranih 1970-ih postao zvijezda vlastite TV-emisije The Bill Cosby Show. Kasnije je postao uvijezda dječje televizijske serijeThe Electric Company, a poslije stvorio i humorističko-obrazovnu animiranu seriju Fat Albert and the Cosby Kids posvećenu grupi prijatelja koji odrastaju u gradu. Cosby je također glumio u velikom broju filmova, iako nijedan od njih nije ostavio traga kao njegov rad na televiziji.

1980-ih Cosby je producirao i igrao glavnu ulogu u The Cosby Showu - humorističkoj TV-seriji koja je na programu ostala od 1984. do 1992. Ona se smatra jednom od najvažnijih sitcoma u historiji američke televizije. U njoj se radnja odvijala u situiranoj crnačkoj porodici više klase te je prikazivala njen život lišen dotadašnjih stereotipa vezanih uz crnačke likove na američkoj televiziji. Iako je serija bila predmetom kritika zbog navodnog ignoriranja rasne nejednakosti u američkom društvu, mnogi su s druge strane tvrdili da je imala pozitivan efekt kako na same crnce, tako i na američko društvo u cjelini.

Početkom 1997. godine je Cosby doživio osobnu tragediju kada mu je sin jedinac Ennis pao kao slučajna žrtva razbojnika-ubojice. Iste je godine bio prisiljen na sudu odbaciti optužbe za očinstvo žene čija je majka, po Cosbyjevom vlastitom priznanju, kraće vrijeme bila njegova ljubavnica.

Usprkos toga, Cosby se vratio televiziji, prvu glumeći u TV-seriji Cosby, a zatim kao voditelj TV-emisije Kids Say the Darndest Things, koja je započela s emitiranjem 1998. Cosby se također vratio i nastupima po noćnim klubovima, gdje je nastavljao oduševljavati publiku svojim decentnim, očinskim stilom komedije. Njegov opus se često odnosi na anegdote vezane za djetinjstvo, odrastanje kao i stvaranje vlastite porodice, a poznat je i po tome, što za razliku od većine crnačkih komičara, izbjegava korištenje prostačkog rječnika. Zbog dobroćudne naravi i očinskog imagea je stekao veliku popularnost i nadimak "Crni tata Amerike". Ta se popularnost odrazila i na njegovu karijeru promotora raznih komercijalnih proizvoda kao što su Jell-O pudinzi, Coca-Cola i lanac trgovina Service Merchandise. Procjenjuje se da Cosbyjevo bogatstvo iznosi oko 500 miliona US$.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]