Everything You Always Wanted to Know About Sex* (*But Were Afraid to Ask)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Everything You Always Wanted to Know About Sex *(* But Were Afraid to Ask)
kino poster
RežijaWoody Allen
ProducentCharles Joffe
ScenarioWoody Allen
knjiga
David Reuben
Everything You Always Wanted to Know About Sex (But Were Afraid to Ask)
UlogeWoody Allen
Louise Lasser
John Carradine
Anthony Quayle
Gene Wilder
Titos Vandis
Lynn Redgrave
Lou Jacobi
Burt Reynolds
MuzikaMundell Lowe
FotografijaDavid M. Walsh
MontažaEric Albertson
Datum(i) premijere6.8. 1972.
Trajanje88 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski, italijanski
Budžet2.000.000$
Everything You Always Wanted to Know About Sex *(* But Were Afraid to Ask) na Internet Movie Database

Sve što ste oduvijek željeli znati o seksu (ali ste se bojali pitati) (engl. Everything You Always Wanted to Know About Sex *(*But Were Afraid to Ask) ) je filmska komedija iz 1972. koju je režirao Woody Allen - njegov četvrti film kao režiser - a koji je labavo napisao prema istoimenoj knjizi koju je napisao Dr. David Reuben. Film je omnibus nekolicine kratkih priča kojima je jedino zajedničko ljudska seksualnost. Uz Allena, ostale uloge tumače Louise Lasser, John Carradine, Anthony Quayle, Gene Wilder i Burt Reynolds.

Film je bio komercijalni uspjeh za Allena, zaradivši 18 miliona $ u američkim kinima u usporedbi sa proračunom od 2 miliona $,[1] čime je bio 13. najkomercijalniji film 1972.

Radnja[uredi | uredi kod]

Film je podijeljen na sedam epizoda. U prvoj, dvorska luda želi se seksati sa kraljicom. U drugoj, Dr. Ross se zaljubi u ovcu. U trećoj, italijanski filmski režiser ima ženu koja jedino može doživjeti orgazam u javnosti. U četvrtoj, muškarac Sam isprobava žensku odjeću. U petoj, voditelj Jack Barry vodi TV emisiju Koja je moja perverzija? u kojoj natjecatelji pogađaju perverzije gostiju. U šestoj, istraživač Victor i novinarska Helen posjete Dr. Bernarda koji u svojem laboratoriju provodi bizarne eksperimente. Jedan takav izmakne kontroli te se pojavi ogromna sisa koja terorizira okolicu. Na kraju, uspiju uloviti divovsku sisu zahvaljujući divovskom grudnjaku. U zadnjoj priči, upravitelji kontrolnog centra u mozgu pažljivo tempiraju sustav erekcije i ejakulacije sperme u tijelu muškarca koji postaje intiman se ženom.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Kritike[uredi | uredi kod]

Dean Šoša je filmu dao ocjenu četiri od pet:

"Davne 1972. Allen je bio odličan vicmaher, vrlo dobar scenarist i ne tako dobar redatelj. O tomu svjedoči i Sve što ste oduvijek..., odlično zamišljena no ne tako odlično realizirana parodija, čijim bi ingenioznim štosovima bolje odgovarala redateljska ruka s osjećajem za geg i ritam, mekša od ukočene Allenove, zagledane više u Bergmana negoli u klasičnu komediju."[2]

Recenzija za website Timeout je bila pozitivna:

"Neke epizode šljakaju, ali parodije Antonionija (sav anksiozan i otuđen od žene koja jedino može doživjeti orgazam na javnosim mjestima) i TV emisija (Koja je moja perverzija?) su briljantno točne i vrlo smiješne. Najbolja je SF parodija u priči "Što se događa tijekom ejakulacije?", u kojoj minijaturni znanstvenici po uzoru na Fantastic Voyage unutar tijela muškarca, koji su stalno zauzeti provjeravanjem podataka i pružanja prikladnih tjelesnih reakcija čim se stisne gumb dok muškarac zavodi ženu. Allen tu ostvaruje svoj najfiniji trenutak, obučen u spermu."[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]