Omar Sharif

Izvor: Wikipedia
Omar Sharif
Omar Sharif 1963.JPG
Omar Sharif 1963. godine
Rođen/a Michel Demitri Chalhoub
10. april 1932. (1932-04-10) (dob: 83)
Aleksandrija
Zanimanje glumac, pjevač, scenarist, producent
Period aktivnosti 1954 -
Suprug/a/e/zi Faten Hamama (1954-1974)

Omar Šarif (arapski: عمر الشريف) je rođen 10. aprila 1932. godine Aleksandriji, Egipat. Rođen je kao Mihael Demitri Šalhub, a poznatiji je kao Omar El-Šerif. Libanskog je porekla, otac mu je bio iz Libana. Pseudonim Omar je uzeo po američkom generalu Omaru Bradliju, dok šarif na arapskom znači plemstvo. Omar Šarif je veoma popularan glumac koji je uloge nalazio širom Evrope i Holivuda.

Biografija[uredi - уреди]

Omar Šarif je pohađao Aleksandrijski Univerzitet, a kasnije je diplomirao na Univerzitetu u Kairu kao diplomirani fizičar i matematičar. Nakon završetka školovanja radio je sa ocem u privatnom poslu. Godine 1953. započinje svoju glumačku karijeru, sa ulogom u egipatskom filmu Sira Fil-Vadi (Jarko Sunce). 1955. godine prelazi iz kršćanstva u Islam, uzima ime Omar El-Šarif i ženi se egipatskom glumicom Faten Hamama, što je samo uvećalo njegovu popularnost u arapskim zemljama. Brak, u kojem je dobio sina Tarek Šerifa 1957. godine, je trajao do 1974. godine. Njegov sin, Tarek Šerif je glumio u filmu Doktor Živago, kao Juri, kada je imao osam godina.

Njegova prva uloga filmu na engleskom je bila 1962. godine u filmu Lawrence od Arabije. Za ovu ulogu nominovan je za Oscara kao najbolji glumac u pratećoj ulozi. Takođe je igrao u filmu Doktor Živago. Omar Šarif je poliglota i tečno govori engleski, arapski, grčki i francuski, i pomalo se služi italijanskim i turskim jezikom.

Zanimljivosti[uredi - уреди]

  • Visina 1,80 m
  • Iako je odgajan u duhu kršćanstva, preobratio se u islam kako bi mogao oženiti Faten.
  • Jedno vrijeme je bio u romantičnoj vezi sa Barbarom Streisand
  • 1992. godine mu je ugrađen bajpas, i 1994. godine je imao blaži infarkt
  • 5. avgusta 2003. godine je osuđen na uslovno na mesec dana nakon što je udario policajca u Parizu u blizini jednog kasina. Morao je da plati $1700, kao i oštetu policajcu od $340.
  • Novembra 2005. godine nagrađen je od strane UNESCO-a za doprinos svetskom filmu.
  • Nezvanično se priča da se nalazi na Al-Kaidinoj listi za odstrel jer je glumio u italijanskom filmu Svetog Pavla pogledati ovde. Česo se javno zalagao da muslimani toleriraju Jevreje i kršćane.

Vanjske veze[uredi - уреди]