Jim Broadbent

Izvor: Wikipedia

Jim Broadbent

Accéder aux informations sur cette image nommée JimBroadbent07TIFF cropped.jpg.
Lični podaci
Rođenje 24. maj 1949. (1949-05-24) (dob: 66)
Lincoln, Engleska
Bračni drug(ovi) Anastasia Lewis (1987. - )
Profesionalna karijera
Period aktivnosti 1980. -
Znamenite uloge Horace Slughorn u Harryju Potteru 6 i 7
John Bayley u Iris
Boss Tweed u Bandama New Yorka
Nagrade Oscar za najboljeg sporednog glumca
2001. Iris

James Broadbent (Lincoln, 24. svibnja 1949.), priznati britanski filmski, televizijski i kazališni glumac, nagrađen nagradama Oscar, Emmy, Zlatni globus i BAFTA-e.

Rodio se u Lincolnu, u umjetničkoj obitelji. Majka mu je bila kiparica, a otac dizajner interijera i amaterski glumac koji je bivšu crkvu pretvorio u kazalište.

Roditelji su mu bili prigovarači savjesti, koji su radije "obrađivali zemlju" nego da odu u Drugi svjetski rat. Nakon što je prvo obrazovanje dobio u kvekerskoj školi u Readingu, odlazi u London i studira na tamošnjim najboljim institucijama.

Prvotni uspjesi njega kao glumca vezani su za kazalište gdje je ostvario niz zapaženih izvedbi. Na filmu debitira 1978.godine malom ulogom.Televizijski debi dolazi iduće godine. U dosadašnjoj karijeri ostvario je 40-tak uloga, a stekao je reputaciju velikog profesionalca s kojim je veliko zadovoljstvo raditi.

Prvotno je bio angažiran za ulogu Del Boya u seriji "Mućke", ali ju je morao odbiti radi drugih obveza. Pojavio se kao inspektor Roy Slater, Delov neprijatelj i policajac. Njegova uloga trajala je samo tri epizode. Za svoja glumačka ostvarenja dobio je i niz priznanja, posebice i Oscara 2001. za ulogu u filmu Iris.

Oženjen je za slikaricu i kazališnu dizajnericu Anastaciu Lewis od 1987., ali nema djece.