Billy Bob Thornton

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Billy Bob Thornton
Biografske informacije
Rođenje4. 5. 1955. (1955-05-04) (dob: 69)
Hot Springs, Arkansas, SAD
SupružnikMelissa Lee Gatlin (1978.-1980.)
Toni Lawrence (1986.-1988.)
Cynda Williams (1990.-1992.)
Pietra Dawn Cherniak (1993.-1997.)
Angelina Jolie (2000.-2003.)
Opus
Djelatni period1987.-
Službene stranice
http://www.billybobthornton.net/

Billy Bob Thornton (Hot Springs, Arkansas, 4. 8. 1955.), američki scenarist i glumac, te povremeni redatelj, pjevač i dramatičar, ovjenčan Oscarom.

Rodio se u Hot Springsu, Arkansas, od majke Virginie, vidovnjakinje, i oca Billya Raya Thorntona, košarkaškog trenera i srednjoškolskog profesora povijesti. Odrastao je u nekoliko gradova u Arkansasu, a neko vrijeme je proveo s djedom Otisom, šumskim rendžerom. U srednjoj školi je bio dobar košarkaš, ali nije uspio dobiti profesionalni angažman zbog ozljede.

Nakon što je neko vrijeme radio kao polagač asfalta, otišao je na studij psihologije gdje se zadržao samo dva semestra. Odlučan u namjeri da uspije kao glumac, odlazi u Los Angeles, Kalifornija. Uz odlaske na audicije i traženje glumačkih angažmana, radio je niz čudnih poslova( u telemarketingu, na offshore vjetrenoj farmi i drugdje).

Na jednom događanju u filmskoj industriji bio je zaposlen kao konobar. Jedna od osoba koje je poslužio bio je legendarni redatelj Billy Wilder. U razgovoru koji su njih dvojica vodili Wilder mu je rekao da se okuša kao scenarist. Billy Bob je poslušao i biva angažiran prvo u sitcomima, a poslije u manjim ulogama nasuprot velikim filmskim imenima.(Bruce Willis, Cate Blanchett, Keanu Reeves, Catherine Zeta-Jones,Hugh Grant) Dosada je ostvario 30-tak uloga.

Režirao je film "Svi lijepi konji" 2000. godine(Matt Damon i Penelope Cruz), ali nakon tog neuspjeha više nije sjeo u redateljski stolac.

Osim glumačke, ima i pjevačkih uspjeha te je nastupao sa mnogim glazbenicima. Osvojio je Oscara 1996.godine za film Sling Blade.Oscara je, po vlastitom priznanju zamijenio za čimpanzu imenom Marty.

Pati od opsesivno-kompulzivnog poremećaja, strah ga je metalnog pribora za jelo i antiknog namještaja. Ženio se pet puta, ima četvero djece. Najpoznatija mu je posljednja supruga, glumica Angelina Jolie koja mu je rodila sina Dilana.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]