Penélope Cruz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Penélope Cruz

Penélope Cruz godine 2006
Rođen/a Penélope Cruz Sánchez
28. 4. 1974. (1974-04-28) (dob: 49)
Alcobendas, Madrid, Španija
Zanimanje glumica
Period aktivnosti 1988-

Penelope Kruz Sančez (šp. Penélope Cruz Sánchez, rođena 28. aprila 1974. godine u Alkobendasu) je španska glumica. Filmsku karijeru je započela sa svega osamnaest godina, ulogom u filmu Šunka, šunka, da bi svetsku slavu stekla dramom Vrati se. Dobitnica je Oskara za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu Ljubav u Barseloni. Time je postala prva Španjolka, koja je dobila ovu nagradu. U julu 2010. venčala se sa Havijerom Bardemom, a u januaru sledeće godine dobili su i sina.

Detinjstvo[uredi | uredi kod]

Penelope Kruz je rođena u gradiću Alkobendasu, u pokrajini Madrid, 1974. godine. Njena majka, Enkarna Sančez, radila je kao frizerka, a otac - Eduardo Kruz, kao automehaničar. Kaže da je, kao i sva ostala deca čije porodice pripadaju radničkoj klasi, imala srećno i jednostavno detinjstvo. Volela je da boravi u stanu svoje bake i bila je prilično hirovita, ali nikada ambiciozna. Nije joj bio san da postane glumica - maštala je da se bavi baletom, koji je učila sedam godina.

Za glumu je počela da se interesuje kada je imala petnaest godina, videvši jedan film Pedra Almodovara. Zvala je dosta agenata, s nadom da će biti pozvana na neki od kastinga koji su tada održavani, ali su je uvek odbijali jer je bila izuviše mlada. Konačno je 1989. godine pobedila na jednom kastingu, u konkurenciji među 300 devojaka. Time počinje njena karijera.

Karijera[uredi | uredi kod]

Počeci[uredi | uredi kod]

Kasting na kome je Penelope pobedila '89. tražio je devojku koja će da glumi u spotu za jednu pesmu španske grupe Mekano („Mecano“). Od 1990. do 1997. godine vodila je emisiju za tinejdžere - „La Quinta Marcha“ (Peta brzina), na TV kanalu Telesinko („Telecinco“); 1991. godine se pojavljuje u jednoj epizodi francuske erotske TV serije „Serie Rose“ potpuno naga. Svoju prvu ulogu na filmu (ujedno i prvu glavnu ulogu) dobila je 1992. godine u filmu „Šunka, šunka“ gde joj je partner bio Havijer Bardem. Odmah nakon premijere filma, Penelope Kruz je u magazinu Pipl („People“) proglašena za seks simbol, ali su stizale pohvale i za njenu glumu - nominovana je za nagradu „Goja“ za najbolju glavnu žensku ulogu.

Usledile su uloge u filmovima „Zlatna vremena“, „Buntovnice“, „Živo meso“ (gde je drugi put sarađivala sa Almodovarom i Bardemom), „Otvori oči“ reditelja Alehandra Amenabara.

Proboj u Holivud: „Nebo boje vanile“[uredi | uredi kod]

Penelope i Pedro Almodovar

Penelope je veliku pažnju evropske publike privukla ulogom u filmu „Devojka tvojih snova“, za koju je bila nominovana za Evropsku filmsku nagradu za najbolju glumicu, ali i za koju je dobila svoju prvu nagradu „Goja“ za najbolju glavnu glumicu. Njen drugi izuzetno uspešan film bio je „Sve o mojoj majci“, za nju značajan jer je njime ojačala svoju poslovnu saradnju (ali se i zbližila) sa Pedrom Almodovarom. Od tada Penelope nezvanično postaje njegova „muza“ i svi su bili sigurni ko će dobijati najbolje glavne uloge u njegovim narednim projektima.

Penelope se probija na američko tržište filmom „Beli prah“, gde joj je partner Džoni Dep, blokbasterom koji je zaradio više od 83 miliona dolara širom sveta. Njen drugi veliki film bio je Nebo boje vanile, rimejk Amenabarovog Otvori oči. U ovom psihološkom trileru, pored Penelope pojavljuju se Tom Kruz i Kameron Dijaz, a zarada filma danas iznosi 203 miliona dolara. Njena druga dva poznata filma iz tog perioda su ljubavne drame Svi ti divni konji i „Mandolina kapetana Korelija“ za koji je dobila treću, i komedija „Fanfan Lala“ za koji je dobila četvrtu nominaciju za Evropsku filmsku nagradu za najbolju glumicu. Usledile su uloge u filmovima Gotika - psihološkom trileru sa Hale Beri u glavnoj ulozi i „Sahara“ sa Metjuom Mekonahijem. Pre nego što će snimiti najuspešniji film u svojoj dotadašnjoj karijeri, Penelope je igrala u filmu „Bez pomeranja“ za koji je nominovana za svoju treću nagradu „Goja“ za najbolju glavnu glumicu.

Vrhunac karijere: „Vrati se“[uredi | uredi kod]

Penelope Kruz 2009. godine

U periodu od 2006. do 2010. godine Penelope Kruz je tumačila uloge u četiri velika filma. Tek tada je stekla reputaciju svetske glumačke zvezde. Ti filmovi su zaradili ogromne sume novca i postali blokbasteri, a Penelope je nominovana za gotovo sve nagrade koje jedna glumica danas može dobiti.

  • Ljubav u Barseloni“ je romantična komedija iz 2008. godine u režiji Vudija Alena, sa Havijerom Bardemom i Skarlet Džohanson u glavnim ulogama. Penelope ovde tumači lik Marije Elene, bivše supruge Huana Antonija (Bardem). Marija je neuravnotežena osoba, opsesivna i izuzetno ljubomorna, a to će na svojoj koži osetiti mlada amerikanka Kristina koja je u vezi sa Antonijom. Kritika je Penelopinu glumu uporedila sa dinamitom i rekla da je Penelope iznela ceo film. Iako nije dobila ni Zlatni globus ni nagradu Udruženja glumaca za koje je bila nominovana (a koji su nezvanični preduslov za Oskar), Kruzova je dobila BAFTA nagradu i svoj prvi Oskar za najbolju sporednu glumicu. Tako je postala prva žena iz Španije, dobitnica Oskara.
  • Prekinuti zagrljaji“ je drama Pedra Almodovara iz 2009. godine, sa Penelope Kruz u glavnoj ulozi, koja je za tu izvedbu bila nominovana za Evropsku filmsku nagradu za najbolju glumicu. Film je bio veliki bioskopski hit širom Evrope.
  • Devet“ je naziv mjuzikla iz 2009. godine, čiju glumačku ekipu čine neke od najvećih glumica današnjice: Džudi Denč, Nikol Kidman, Marion Kotijar... Penelope Kruz je svoju plesnu tačku u filmu vežbala tri meseca. Za ovu ulogu je treći put bila nominovana za Oskar i Zlatni globus.

2010. do danas[uredi | uredi kod]

Kruzova tumači glavnu žensku ulogu u četvrtom filmu serije „Pirati sa Kariba“, sa Džonijem Depom kao kultnim Džekom Sperouom.

Privatni život[uredi | uredi kod]

Penelope Kruz se zabavljala sa Tomom Kruzom i Metjuom Mekonahijem, pre nego što se 2010. godine udala za Havijera Bardema, sa kojim se zabavljala od 2007. godine.

Dizajnira nakit i torbe za jednu japansku modnu kuću, a bila je zaštitno lice komapnija „Loreal“ i „Mango“.

Nekoliko godina je na različitim sajtovima birana za najlepšu ženu sveta (2008. godina na sajtu „askmen.com“ ).

Godinama se bavi humanitarnim radom. Volontirala je u Ugandi i Indiji, gde je osnovala fondaciju za podršku nezbrinutim devojkama.


Filmografija[uredi | uredi kod]

Filmografija glumice Penelope Kruz
God. Srpskohrvatski naziv Originalni naziv Uloga
1992 Šunka, šunka Jamón, jamón Silvia
1992 Zlatna vremena Belle Époque Luz
1997 LJubav ozbiljno ugrožava zdravlje El amor perjudica seriamente la salud mlada Dajana/ Dajanina kćerka
1997 Otvori oči Abre los ojos Sofía
1997 Živo meso Carne trémula Isabel Plaza Caballero
1998 Devojka tvojih snova La niña de tus ojos Macarena
1999 Sve o mojoj majci Todo sobre mi madre Sister María Rosa Sanz
2000 Svi ti divni konji All the Pretty Horses Luisa
2000 Začin ljubavi Woman on Top Isabella Oliveira
2001 Beli prah Blow Mirtha Jung
2001 Mandolina kapetana Korelija Captain Corelli's Mandolin Pelagia
2001 Nebo boje vanile Vanilla Sky Sofia Serrano
2003 Fanfan Lala Fanfan la tulipe Adeline La Franchise
2003 Gotika Gothika Chloe Sava
2004 Na sedmom nebu Head in the Clouds Mia
2004 Ne pomeraj se Non ti muovere (Don't Move) Italia
2004 Noel Noel Nina Vasquez
2005 Sahara Sahara Eva Rojas
2006 Hromofobija Chromophobia Gloria
2006 Banditkinje Bandidas María Álvarez
2006 Vrati se Volver Raimunda
2007 Manolet Manolete Antoñita "Lupe" Sino
2007 Dobro veče! The Good Night Anna
2007 Elegija Elegy Consuela Castillo
2008 Ljubav u Barseloni Vicky Cristina Barcelona María Elena
2008 Devet Nine Carla
2009 G-snaga G-Force Juarez
2009 Prekinuti zagrljaji Los abrazos rotos Magdalena
2010 Seks i grad 2 Sex and the City 2 Carmen Garcia
2011 Pirati sa Kariba: Na čudnijim plimama Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides Angelica
2012 Rimu, s ljubavlju To Rome With Love Anna
2012 Venuto al mondo Gemma
2013 Los amantes pasajeros Jessica

Vanjske veze[uredi | uredi kod]