Michael Moriarty

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Michael Moriarty
Rođenje5. travnja 1941.
Sjedinjene Američke Države Detroit, Michigan, SAD
Godine rada1973. -
SupružnikFrancoise Martinet (1966.-1978.)
Anne Hamilton Martin (1978.-1997.)
Suzana Cabrita (1998.-1999.)
Margaret Brychka
Emmy nagrade
Najbolji sporedni glumac u dramskoj seriji
1974. Stakleni zvjerinjak
Najbolji glavni glumac u miniseriji
1978. Holokaust
Najbolji sporedni glumac u miniseriji ili filmu
2002. James Dean
Tony nagrade
Najbolji glavni glumac u predstavi
1974. Find Your Way Home
Zlatni globusi
Najbolji glumac u dramskoj TV seriji
1979. Holokaust

Michael Moriarty (5.4. 1941) je Tonyjem i Emmyjem nagrađeni američki glumac. Najpoznatiji je po svojoj ulozi Bena Stonea u TV seriji Law & Order.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Michael Moriarty se rodio u Detroitu i irskoameričkoj porodici. Djed mu je bio poznati igrač bejzbola George Moriarty. Školovao se na Dartmouth Collegeu, a nakon osvajanja Fulbrightove stipendije i na prestižnoj londonskoj Akademiji muzičkih i dramskih umjetnosti.

Moriartyjeva glumačka karijera je poticaj dobila nakon nastupa u zapaženoj TV-adaptaciji Williamsovog komada Staklena menažerija. Za tu je ulogu dobio Emmy, a poslije je dobio još jedan za ulogu nacističkog birokrata u hvaljenoj mini-seriji Holocaust.

Moriarty se, usprkos uspjeha na televiziji, uglavnom orijentirao na kazališnu karijeru, nauštrb nastupa u Hollywoodu. 1980-ih je, pak, imao zapažene uloge u filmovima Larryja Cohena. Najveći uspjeh je postigao kao tužitelj Ben Stone u hvaljenoj TV-seriji Law & Order koja se počela emitirati 1990. godine.

Moriarty je u toj ulozi ostao četiri sezone, a nakon toga je zamijenjen. Okolnosti njegovog odlaska 1994. godine su predmet kontroverze. Producent Dick Wolf tvrdi da je Moriarty zbog psihičkih problema imao poteškoće u nastupima na setu. Sam Moriarty tvrdi da su producenti popustili pritisku Janet Reno, ministrice pravde u administraciji Billa Clintona, kojoj se Moriarty zamjerio svojim oštrim protivljenjem pokušajima da se uvede federalna cenzura na američkoj televiziji.

Nakon odlaska iz serije, Moriarty je otišao u Kanadu gdje i danas živi. Postao je aktivan u politici, te često iznosi desničarske stavove od kojih je najpoznatije njegovo oštro protivljenje pravu na abortus.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]