Dennis Franz

Izvor: Wikipedia

Dennis Franz

Accéder aux informations sur cette image commentée ci-après.

Franz na probi za dodjelu Emmyja 1944.

Lični podaci
Rođenje 28. oktobar 1944. (1944-10-28) (dob: 70)
Chicago, SAD
Profesionalna karijera
Znamenite uloge Andy Sipowicz u NYPD Blue
Nagrade Emmy za glavnog glumca u dramskoj seriji
1994, 1996, 1997 i 1999 NYPD Blue

Zlatni globus za glumca u dramskoj TV seriji
1995 NYPD Blue

Nagrada SAG za glumca u dramskoj TV seriji
1995, 1997 NYPD Blue

Dennis Franz (28.10. 1944.-) je Emmyjem, SAG-ovom nagradom i Zlatnim globusom nagrađen američki glumac najpoznatiji po ulozi sirovog policijskog detektiva Andyja Sipowicza u TV seriji NYPD Blue.

Biografija[uredi - уреди]

Franz se rodio pod imenom Dennis Franz Schlachta u Chicagu kao dijete njemačkih imigranata [1][2][3] - poštarice Eleanor i njenog supruga Franza Schlachte, koji je radio i kao poštar i kao pekar.[4] Franz je završio srednju školu Proviso (u gradu Maywood u Illinoisu) i Southern Illinois University Carbondale.[5] Nakon što je diplomirao na koledžu, Franz je regrutiran u Vojsku SAD. Jedanaest mjeseci je služio u 82. zračnodesantnoj diviziji u Vijetnamu.[6]

Nakon povratka iz Vijetnama, Franz se počeo baviti glumom i pristupio znamenitoj čikaškoj kazališnoj trupi Organic Theater Company. S vremenom je njegov talent zapažen od strane filmskih i televizijskih producenata, te je počeo dobijati niz uglavnom sporednih uloga.

Iako je sam Franz najviše volio glumiti Shakespeareove likove, fizički izgled ga je predodredio za karakterne uloge namrgođenih ili autoritarnih osoba, a pogotovo policajaca. 1980-ih je imao nekoliko zapaženih nastupa u policijskoj seriji Hill Street Blues gdje je glumio dva različita lika - detektiva Sala Benedettoa i poručnika Normana Buntza. Potonji lik je postao protagonist vlastite, iako kratkotrajne serije Beverly Hills Buntz.

Franz je godine 1993. počeo glumiti lik Sipowicza u dugotrajnoj i izuzetno uspješnoj seriji NYPD Blue. Za to je čak četiri puta nagrađen Emmyjem. Zbog toga nije imao previše vremena da snima filmove. Posljednji veliki nastup mu je bila kratka ali nezaboravna uloga anđela koji je postao ljudsko biće u filmu City of Angels.

Nakon završetka serije Franz se povukao iz Hollywooda, objasnivši to nastojanjem da što više vremena provodi s porodicom.

Filmografija[uredi - уреди]

Izvori[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]