Alan Rickman

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Alan Rickman
glumac, režiser

Rickman u novembru 2011.
Biografske informacije
Rođenje 21. februar 1946. (1946-02-21)
Acton, London, Engleska, UK
Smrt 14. januar 2016. (dob: 69)
London, Engleska
Supružnik Rima Horton (v. 2012 —  his death 2016)
Profesionalne informacije
Zanimanje glumac, režiser
Opus
Djelatni period 1978–2016
Znamenite uloge

Alan Sidney Patrick Rickman (London, 21. veljače 1946. - London, 14. siječnja 2016.), bio je britanski filmski i kazališni glumac.

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Alan Rickman rođen je 1946. u Londonu u radničkoj obitelji. Otac mu je preminuo jako rano i ostavio njegovu majku da se brine o četvero djece. On kaže da se ona ponovno udala, no da se razvela nakon samo 3 godine. Studirao je na umjetničkom koledžu u Chelseau dok nije dobio stipendiju RADA-e koji je pohađao između 1972. i 1974. U tom periodu dobio je tri znatnije nagrade i od tada je stalan član engleske pozornice.

Nakon studija prelazi u kazalište gdje sudjeluje u par predstava od kojih mu je jedna donijela i nominaciju za Tonya 1987. Rickmanovi televizijski nastupi ostavili su ga u sijećanju kao gospodina Slopea. U filmu Michael Collins surađivao je sa Liamom Neesonom. Njegovi prvi znatniji filmski nastupi su u filmovima Razum i osjećaji i Istinski, ludo, duboko. U Hollywoodskim filmovima uvijek je glumio (glavnog) negativca (Hans Gruber u Umri muški i Šerif od Nottinghama u filmu Robin Hood: Princ lopova). U filmovima Dogma i Zapravo ljubav dokazao se i kao talenat za komediju. Rickman je također znan i po posuđivanju glasova likovima (Marvin u filmu Vodič kroz galaksiju za autostopere i Joe u animiranom filmu Upomoć! Ja sam riba!).

Ipak svjetsku slavu Alanu Rickmanu donio je serijal filmova u mladom čarobnjaku Harryu Potteru. U serijalu od već 5 snimljenih filmova, Rickman igra ulogu jednog od najomraženijih profesora u knjizi - Severusa Snapea. Tu ulogu tumačio je u svih 5 dosada snimljnih filmova.

Od njegovih novijih filmskih uradaka treba nabrojati Harry Potter i red feniksa, Parfem: Priča o ubojici i Snježna pita. Važno je spomenuti da je Rickman igrao i neke slavne osobe kao što su Marko Antonije, Grigorij Rasputin i Éamon de Valera, a sujelovao je i u par mjuzikla.

Filmografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]