Hal Holbrook

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hal Holbrook

Na dodjeli nagrada časopisa Hollywood Life 2007.
Biografske informacije
Rođenje Harold Rowe Holbrook, Jr.[1]
17. februar 1925. (1925-02-17) (dob: 96)
Cleveland, Ohio, SAD
Pseudonim Harold Holbrook
Supružnik Dixie Carter (1984-)
Carol Eve Rossen (1966-1979)
Ruby Holbrook (1945-1965)

Harold Rowe Holbrook, Jr. (17.2. 1925.-) je američki Emmyjem i Tonyjem nagrađeni glumac.[2] Najpoznatiji je po ulogama u TV-serijama kao što je Abraham Lincoln u istoimenoj mini-seriji iz 1976, senator Hays Stowe u The Bold Ones: The Senator i kapetan Lloyd Bucher u Pueblo. Oženjen je za glumicu Dixie Carter.

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Holbrook je rođen u Clevelandu, a majka Aileen (rođ. Davenport) mu je bila vodviljska plesačica. Odrastao je u South Weymouthu u državi Massachusetts. Za vrijeme drugog svjetskog rata je regrutiran u vojsku te stacioniran na Newfoundlandu gdje je dosadu kratio organizirajući amatersko kazalište.

Holbrook se obrazovao na Akademiji Culver i Univerzitetu Denison. Na potonjem je za potrebe svog diplomskog rada počeo istraživati život Marka Twaina i s vremenom napisao monodramu Mark Twain Tonight! o životu tog poznatog pisca. Ta mu je monodrama, u kojoj je sam nastupao, predstavljala odskočnu dasku za dalju karijeru. Godine 1954. ga je zapazio poznati TV-voditelj Ed Sullivan i pozvao u svoj show.

Holbrookov uspjeh je bio takav da ga je predsjednik Dwight Eisenhower pozvao da nastupa u Bijeloj kući, a State Department ga je 1959. angažirao da nastupa kao dio američke teatarske delegacije iza željezne zavjese.

Usprkos toga, Holbrook je relativno kasno zapažen od filmskih i TV-producenata te nije dobijao glavne uloge. Umjesto toga se početkom 1970-ih imetnuo kao karakterni glumac, i to jedan od najprepoznatljivijih. Njegova su specijalnost bili likovi osoba s autoritetom, i to često onih upetljanih u svakojake zavjere. Najpoznatija od njih je Duboko grlo u filmu All the President's Men.

Glavne uloge je uglavnom dobijao na televiziji, a najpoznatija mu je uloga Lincolna te komandanta zlosretnog američkog broda USS Pueblo.

Holbrook je karijeru nastavio na televiziji. Godine 2007. je nastupio u filmu Into the Wild za što je dobio oskarovsku nominaciju. To se zbilo u dobi od 82 godina, te je tako Holbrook postao rekorder kao najstariji glumac nominiran za tu nagradu.

Holbrook je prije Dixie Carter bio oženjen još dva puta - za Ruby Holbrook s kojom ima dvoje, i za Carol Eve Rossen s kojom ima jedno dijete.

Filmografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Za ostale reference v. http://www.filmreference.com/film/0/Hal-Holbrook.html

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]