Harry Potter and the Chamber of Secrets (film)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Harry Potter i Odaja tajni (2002))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Harry Potter and the
Chamber of Secrets
"Something evil has returned to Hogwarts"
PrijevodHarry Potter i Odaja tajni
RežijaChris Columbus
ProdukcijaDavid Heyman
ScenarioSteve Kloves prema romanu
J. K. Rowling
UlogeDaniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Alan Rickman
Richard Harris
Robbie Coltrane
Maggie Smith
Kenneth Branagh
MuzikaJohn Williams
PremijeraUjedinjeno Kraljevstvo 3. 11. 2002 (2002-11-03)
Jezikengleski jezik
Trajanje161 min.
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Američke Države
Kompanija
StudioHeyday Films
1492 Pictures
DistributerWarner Bros. Pictures
Budžet$100,000,000
Zarada$878,979,634
Tehnička ekipa
MontažaPeter Honess
Hronologija
Prethodni: Naredni:
Harry Potter and the Philosopher's Stone Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Harry Potter and the
Chamber of Secrets
na Internet Movie Database

Harry Potter and the Chamber of Secrets je fantastični film iz 2002. godine kojeg je režirao Chris Columbus prema istoimenom romanu J. K. Rowling. Ovo je drugi nastavak serijala o Harryju Potteru čiji scenarij potpisuje Steve Kloves, a produkciju David Heyman. Radnja filma prati Harryjevu drugu godinu u Hogwartsu, tijekom koje baštinik Salazara Slytherina otvara Odaju tajni i oslobađa čudovište koje skamenjuje ljude u školi. Naslovnog lika ponovo tumači Daniel Radcliffe, dok njegove najbolje prijatelje, Rona i Hermione, tumače Rupert Grint i Emma Watson. Ovaj film nastavak je filma Harry Potter and the Philosopher's Stone te prethodnik filma Harry Potter and the Prisoner of Azkaban.

Londonska premijera bila je 3. studenog 2002., dok je u kino distribuciju u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu pušten 15. studenog 2002. Film je ostvario velik uspjeh na box officeu, zaradivši gotovo $879 milijuna dolara na svjetskim blagajnama. Godine 2003., film je nominiran za 3 BAFTA nagrade.

Sinopsis[uredi | uredi kod]

Leteći automobil obitelji Weasley kojim su Harry i Ron došli do škole nakon što su zakasnili na vlak.
Gilderoy Lockhart (Kenneth Branagh) pred ulazom u Odaju tajni pokušava pobjeći od Harryja i Rona koji su ga napali štapićima i prisilili da pođe s njima.

Harry provodi još jedne ljetne praznike kod Dursleyjevih. U Kalinin prilaz dolazi kućni vilenjak Dobby koji ga upozorava da će biti u smrtnoj opasnosti ako se vrati u Hogwarts. Harry je, unatoč Dobbyjevu upozorenju, odlučan u svojoj namjeri da se vrati, ali ga Dobby pokušava zaustaviti koristeći magiju (što Harryja dovodi u nevolju).

Dursleyjevi zaključavaju Harryjeve knjige i čarobni štapić, ali u pomoć dolaze braća Weasley (Fred, George i Ron) u letećem automobilu svog oca. Nakon ljeta provedenog u Jazbini Weasleyjevi i Harry odlaze na peron 9¾ kako bi se ukrcali na vlak za Hogwarts. Harry i Ron ne uspijevaju proći kroz zid koji vodi do perona pa u trenutku očaja uzimaju leteći automobil kojim dolaze do škole. Pri slijetanju je, zbog pada na Napadačku vrbu, pukao Ronov štapić, a polusvjesni je automobil pobjegao u Zabranjenu šumu.

U novoj je školskoj godini Harry u središtu pažnje troje ljudi: novog, nesposobnog, profesora Obrane od mračnih sila, Gilderoya Lockharta; mladog obožavatelja Colina Creeveyja; i Ronove mlađe sestre, Ginny Weasley kojoj se Harry sviđa. Sve kreće po zlu kada netko otvori Odaju tajni iz koje izlazi čudovište koje napada učenike bezjačkog podrijetla i skamenjuje ih. Prema legendi, Odaju je sagradio Salazar Slytherin i može ju otvoriti samo njegov pravi baštinik kako bi "očistio" Hogwarts od učenika koji nisu čistokrvni.

Mnogi su smatrali da je baštinik Harry, pogotovo nakon što je otkriveno da može razgovarati sa zmijama, što je mogao i sam Slytherin. Harry, Ron i Hermione tijekom većeg dijela romana pokušavaju otkriti tko je pravi Slytherinov baštinik.

Tijekom godine povećava se broj napada i sve više skamenjenih osoba, uključujući i Hermionu, završava u bolničkom krilu. kao vrhunac, na jednom je od zidova osvanula poruka da je Ginny Weasley odvedena u Odaju gdje će "njezin leš dovijeka ležati". Uz Ronovu pomoć Harry pronalazi ulaz u Odaju tajni gdje saznaje da je Ginny otvorila Odaju pod utjecajem Lorda Voldemorta, odnosno sjećanja na njega koje je bilo pohranjeno u njegovom starom dnevniku.

Sjećanje na Voldemorta (Toma Riddlea) sve više jača dok krade životnu energiju od Ginny. Pokušava ubiti Harryja nahuškavanjem baziliska na njega, ali Dumbledore šalje Fawkesa, svog feniksa, da odnese Harryu Razredbeni klobuk u iz kojeg Harry izvlači mač Godrica Gryffindora. Fawkes osljepljuje baziliska i Harry ga ubija mačem. Riddleov je dnevnik uništen i Ginny se vraća u život. Skamenjeni se učenici također osvješćuju uz pomoć mandragora profesorice Sprout. Dnevnik je bio u posjedu Luciusa Malfoya, koji ga je uspio krišom podvaliti Ginny, ali za to nije bilo dokaza.

Harry ponovno susreće Dobbyja, koji mu otkriva da radi za obitelj Malfoy i da zna za njihovu podvalu. Harry se sažali nad Dobbyjem i sjeti se kako bi mu mogao pomoći - ostatke dnevnika zamata u jednu od svojih čarapa i daje ih Luciusu koji odmota dnevnik i čarapu baci na Dobbyja. Ta je čarapa zbog Luciusove nesmotrenosti postala dar odjeće koji je oslobodio Dobbyja. Dobby ostaje zahvalan Harryju i čak ga štiti od Luciusova ispada bijesa.

Harry je zabrinut zato što ne zna je li trebao biti Slytherin, ali Dumbledore ga razuvjerava govoreći mu da ljude određuju njihovi izbori i da ne bi mogao izvući Gryffindorov mač da nije pravi pripadnik doma Gryffindora.

U međuvremenu su Harry i Ron razotkrili i prijevaru Gilderoya Lockharta koji je brisao pamćenje drugim ljudima i prisvajao njihova djela. Lockhart je završio u bolnici svetog Munga nakon što je na Harryju i Ronu pokušao izvesti čaroliju brisanja pamćenja pomoću Ronova slomljena štapića.

Glumačka postava[uredi | uredi kod]

Kućni vilenjak Dobby postao je jedan od omiljenijih likova serijala povodom prvog pojavljivanja u ovom filmu. Brojni gledatelji kasnije su komentirali kako ih Dobby podsjeća na ruskog premijera Vladimira Putina.

Nagrade[uredi | uredi kod]

Dana 14. siječnja 2003. film je dobio nagradu Phoenix Film Critics Society Award u kategoriji Najboljeg obiteljskog filma. Nominiran je i za sedam nagrada Saturn, uključujući i najboljeg režisera, najbolji film i najbolju izvedbu mladog glumca (Daniel Radcliffe). Film je nominiran i za tri nagrada BAFTA (nije dobio nijednu) i jedan Grammy za glazbu Johna Williamsa.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Reiter, Amy (1 October 2001). „Hugh can't always get what you want”. Salon.com. Pristupljeno 26 September 2007. 
  2. „Gilderoy Lockhart actor found for Potter 2”. Newsround. 25 October 2001. Pristupljeno 26 September 2007.