Wallace Beery

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Volas Biri
Biografske informacije
Rođenje 1. april 1885.
Kanzas Siti
Smrt 15. april 1949.
Beverli Hils
Supružnik Glorija Svonson (1916 - 1919)
Rita Gilman (1924 - 1939)

Volas Ficdžerald Biri (engl. Wallace Fitzgerald Beery; 1. april 188515. april 1949.) je bio američki glumac. Najpoznatiji je po ulozi Bila u filmu „Min i Bil“, sa Mari Dresler, ali i po drami „Šampion“, za koju je dobio Oskar za najboljeg glavnog glumca. Tokom tridesetšestogodišnje karijere, glumio je u 250 filmova.

Kratka biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Sa šesnaest godina, Biri je pobegao od kuće i pridružio se „Ringling Bros. cirkusu“, gde je trenirao slonove. Dve godine kasnije, pošto ga je napao leopard, napustio je taj posao i otišao u Njujork gde je ubrzo dobio uloge na Brodveju. Godine 1916, upoznao je Gloriju Svonson, i sa njom se venčao. Razveli su se tri godine kasnije jer je pio i fizički je zlostavljao. Ulogu Panča Vilje, koju je tada dobio, odigrao je sedamnaest godina kasnije u filmu „Živeo Vilja!“ koji je postao komercijalno najuspešniji film 1934. godine. Ostvario je zapažene uloge u filmovima „Izgubljeni svet“ (po romanu Artura Konana Dojla) i „Poslednji Mohikanac“. Zbog njegovog snažnog glasa, u Metro-Goldvin-Mejeru su ga često birali za ekscentrične i neobične likove.

Biri se oženio Ritom Gilman, pet godina posle razvoda od prve supruge, ali se i taj brak završio razvodom. Kolege nisu volele da sarađuju sa njim, jer je bio mizantrop i težak sa saradnju.[1][2] On je bio najplaćeniji holivudski glumac tridesetih godina, jer bi za ulogu u filmu dobio milion dolara više od bilo kog drugog glumca koji glumi u tom filmu. Takođe je bio vlasnik nekoliko aviona.[3] Godine 1939, usvojio je devojčicu po imenu Filis En.[4]

Volas Biri je prvi put nominovan za Oskara 1930, za film „Velika kuća“, ali dobio ga je dve godine kasnije za ulogu u filmu „Šampion“. Međutim, Akademija je odlučila da te godine ima dva laureata u ovoj kategoriji, pa je Biri nagradu delio sa Fredrikom Marčom, koji je nagrađen za horor Doktor Džekil i gospodin Hajd. Za ponovljenu ulogu Panča Vilje, dobio je Volpi pehar na Venecijanskom filmskom festivalu 1934. godine.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašne veze[uredi - уреди | uredi kôd]

}