The Emissary (Star Trek: The Next Generation)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Emissary
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
Epizoda br.Sezona 2
Epizoda 20
RežijaCliff Bole
Scenario
PričaThomas H. Calder
MuzikaRon Jones
FotografijaEdward R. Brown
Produkcijski kod146
Originalno emitiranje26. 6. 1989 (1989-06-26)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"Manhunt"
Sljedeća →
"Peak Performance"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

The Emissary (sh. Emisar) je epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation, premijerno prikazana 26. juna 1989. godine. Radnja prikazuje kako na Zvjezdana flota na Enterprise šalje oficirku miješanog klingonsko-ljudskog porijekla sa zadatkom da presretne klingonski brod čija je posada bila kriogenički zamrznuta prije više decenija i koja vjeruje da su Klingonci još uvijek u ratu sa Federacijom.

Radnja[uredi | uredi kod]

Enterprise, po naredbi Stožera Zvjezdane Flote, na brod teleportira izaslanicu K'Ehleyr koja je pola čovjek, a pola Klingonka. Posada odmah primijeti Worfovu hladnoću prema K'Ehleyr koja ih obavijesti da moraju presresti T'Ong, klingonski brod čija se posada nalazi u kriogeničkom snu cijelo stoljeće. Otkriva da su Klingonci započeli putovanje dok je Federacija još uvijek bila u ratu s Klingonskim Carstvom, i ako se probude izvan dometa ključnih federacijskih baza, posljedice bi mogle biti pogubne.

Worf, izbjegavajući izaslaničine prijateljske pokušaje zbližavanja, s oklijevanjem izvršava Picardove naredbe da se sastane s izaslanicom u vezi opasne situacije s T'Ongom. Njihov sastanak brzo postane osoban otkrivajući da su njih dvoje već bili u vezi. Nakon oštre rasprave, K'Ehleyr iznenada odlazi. Kako bi se riješila frustracija, K'Ehleyr odlazi u holodek gdje pokrene Worfov strogi vježbovni program. Worf joj se pridruži u vježbi u kojoj se bore protiv smrtonosnih tuđinskih ratnika. Nakon završetka programa prepuštaju se obostranoj strasti. U zoru, Worf je pita da prisegne kao Klingonac da će se vjenčati što tradicionalno slijedi nakon intimnosti, no ona odbija.

U međuvremenu Enterprise se približava T'Ongu čiji nedavno probuđeni članovi posade započinju otvarati vatru na brod. Da bi spriječio fatalan sukob, Worf se obuče u odoru klingonskog kapetana sa svim odličjima i predstavi se zapovjedniku T'Onga kao zapovjednik Enterprisea, zahtijevajući od njih predaju. Uspješno uvjerava klingonske vođe da je rat završen za vrijeme misije T'Onga i da su Klingonci i Federacija sada saveznici.

Nakon T'Ongove predaje, K'Ehleyr se priprema da preuzme zapovjedništvo nad klingonskim brodom i Worf ju otprati u sobu za teleportaciju. Tamo se mire, i iako je Worf privlači, ona ga ostavlja u nadi da će se njihovi putovi ponovno sresti.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]