Coming of Age (Star Trek: The Next Generation)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Coming of Age
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
Epizoda br.Sezona 1
Epizoda 19
RežijaMike Vejar
ScenarioSandy Fries
MuzikaDennis McCarthy
FotografijaEdward R. Brown
Produkcijski kod119
Originalno emitiranje14. 3. 1988 (1988-03-14)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"Home Soil"
Sljedeća →
"Heart of Glory"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

Coming of Age (sh. Sticanje zrelosti) je 19/20. epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation. Radnja prikazuje kako Wesley Crusher odlazi na prijemni ispit za Akademiju Zvjezdane flote upravo u trenutku kada admiral Gregory Quinn zajedno sa svojim pomoćnikom dolazi na USS Enterprise kako bi proveo istragu nad kapetanom Picardom i drugim članovima posade. Jedan od podzapleta epizode je kasnije dobio nastavak u epizodi Conspiracy.

Radnja[uredi | uredi kod]

Dok je Enterprise bio u orbiti planeta Relva VII, Wesley se teleportira na površinu planeta kako bi položio zahtjevne ispite za ulazak na Akademiju Zvjezdane Flote.
Na Enterpriseu, Picarda i njegovu posadu posjeti kapetan korvete Dexter Remmick, a kako bi ispitao Picardovu zapovjedne sposobnosti. Navedenu je naredbu izdao kapetanov stari prijatelj, admiral Gregory Quinn. Iako ni Picard ni njegova posada ne shvaćaju razloge za istragu, oni surađuju sa Remmickom.

Nešto kasnije, mladić imenom Jake Kurland, razočaran jer nije primljen na Akademiju Zvjezdane flote, ukrade šatl i dade se u bijeg. Otkrivši kako je šatl u kvaru, Jake počne paničariti i još više ugrozi vlastiti život. Srećom, Picard ostane priseban i uspije pomoći mladiću da se sigurno vrati na brod. U međuvremenu, Remmick s velikim zanimanjem promatra čitav događaj.
Nakon iscrpnog proučavanja Picardovih postignuća, Remmick otkrije Quinnu da njie uspio naći nikakvih mana u kapetanovom zapovijedanju. Quinn tada obavijesti Picarda da se dokazao sposoban da dobije prestižno mjesto zapovjednika Akademije Zvjezdane flote i admiralski čin. Quinn mu otkrije kako postoje dokazi da veliki broj časnika Flote kuje nekakvu vrstu urote. Stoga su mu potrebni časni ljudi poput Picarda, kako bi spriječili urotnike u njihovu naumu.

Iako izuzetno inteligentan, Wesley se ne uspije upisati na Akademiju. Iako razočaran, ponovno se razveseli nakon ohrabrujućeg razgovora s Picardom, koji također odluči ostati na Enterpriseu, odbivši Quinnovu ponudu.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Nemecek, Larry (2003). Star Trek: The Next Generation Companion (3rd izd.). New York: Pocket Books. ISBN 0-7434-5798-6. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]