Angel One

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Angel One
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
Epizoda br.Sezona 1
Epizoda 13
RežijaMichael Ray Rhodes
ScenarioPatrick Barry
MuzikaDennis McCarthy
FotografijaEdward R. Brown
Produkcijski kod115
Originalno emitiranje25. 1. 1988 (1988-01-25)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"Datalore"
Sljedeća →
"11001001"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

Angel One (sh. Anđeo Jedan) je 13/14. epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation premijerno prikazana 25. januara 1988. godine. Radnja prikazuje kako USS Enterprise pokušava pronaći preživjele članove posade rudarskog broda koji su završili na planeti Angel One sa matrijarhalnim društvom kojim dominiraju žene, a što koincidira sa epidemijom virusa na Enterpriseu koji onesposobljava posadu.

Epizoda je originalno bila zamišljena kao alegorijska kritika režima apartheida u tadašnjoj Južnoj Africi, pri čemu su muškarci sa Angel Onea trebali biti pripadnici obespravljene crnačke većine. Kritičari su je, međutim, loše dočekali pri čemu joj se najviše zamjera seksizam i korištenje antifeminističkih stereotipova u prikazu matrijarhalnog društva.

Radnja[uredi | uredi kod]

U potrazi za preživjelima u sudaru federacijskog teretnog broda i asteroida koji se zbio prije sedam godina, Enterprise stiže na planet Angel One kojim upravljaju žene. Ekipa se teleportira na površinu gdje saznaju kako su preživjeli, svi muškarci, postali bjegunci zato jer nisu htjeli živjeti u društvu u kojem dominiraju žene.

Tasha i Data ubrzo pronađu bjegunce i ponude im odlazak s planeta, ali oni odbiju takvu mogućnost jer imaju žene i djecu koje ne žele ostaviti, unatoč teškoj situaciju u kojoj su se našli. U međuvremenu, kapetan Picard i ostatak posade bivaju zaraženi virusom kojeg su na brod donijeli Wesley Crusher i njegovi prijatelji, inficiravši se tijekom nedavnog izleta. Istovremeno, posada prima vijest o ulasku nekoliko romulanskih ratnih ptica u Neutralnu Zonu zbog čega Enterprise mora što prije stići do Neutralne Zone kako bi im se suprostavio.

Odmah po Tashinom i Datinom odlasku iz pobunjeničkog skloništa, vlasti Angela One upadaju u sklonište i zarobe pobunjenike. Saznavši kako su pobunjenici osuđeni na smrt, Riker ih odluči teleportirati na brod, svjestan činjenice da tako najvjerojatnije krši Prvu Zapovijed. Međutim, doktorica Crusher izvijesti ga kako se brodom proširila zaraza i onesposobila većinu posade. Bojeći se širenja zaraze, doktorica odbija zahtjev za teleportacijom dopustivši samo Dati da se teleportira na Enterprise.

Dok doktorica Crusher pokušava otkriti lijek kojim bi suzbila zarazu, Riker nastoji spriječiti izvršenje smrtne kazne nad bjeguncima. Unatoč tome što je muškarac, Riker svojom mudrošću zadivi ženskog vođu Angela One te ona odluči pomilovati bjegunce, protjeravši ih u zabačeni dio planeta zajedno s njihovim obiteljima, gdje mogu slobodno živjeti.

Nekoliko trenutaka kasnije, posada je uspješno izliječena i ekipa se može teleportirati nazad na brod. Enterprise odmah otiđe iz orbite Angela One i uputi se prema Neutralnoj zoni.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]