Star Trek: The Next Generation (sezona 5)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Star Trek: The Next Generation
omot Blu-raya
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda26
Glavna postava
Emitiranje
Mrežaradiodifuzija van mreže
Originalno prikazivanje23. 9. 1991 (1991-09-23)
15. 6. 1992 (1992-06-15)
Kronologija
← Prethodna
Sezona 4
Sljedeća →
Sezona 6

Peta sezona američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation se sastojala od 26 epizoda, koje su originalno emitirane putem lokalnih i regionalnih TV-stanica od 23. septembra 1991. do 15. juna 1992. godine. Radnja je bila smještena u drugu polovicu 24. vijeka i prikazivala pustolovine posade USS Enterprise, svemirskog broda Zvjezdane flote koji je putovao galaksijom vršeći istraživanja, te obavljajući vojne i diplomatske zadatke za Ujedinjenu Federaciju Planeta.

Epizode sa vezanom radnjom su se uglavnom ticale tinjajućeg sukoba Federacije sa Romulanskim Carstvom, a što je uključivalo premijeru sezone Redemption i dvodijelnu epizodu Unification. U njima se pojavio lik Sele, romulanske zapovjednice i kćeri Tashe Yar, a koju je tumačila Denise Crosby. Mnogo je, pak, važnije bilo pojavljivanje Spocka, popularnog lika iz originalne serije, koga je tumačio Leonard Nimoy u Unification, koja je najvećim dijelom zbog toga postala najgledanija od svih epizoda The Next Generation. U sezoni se prvi put pojavila rasa Bajoranaca, čija je pripadnica, potporučnica Ro Laren (čiji je lik tumačila Michelle Forbes), postala jedan od članova posade USS Enterprise te pojavila u nekoliko epizoda ove i sljedeće dvije sezone.

Na sezonu je izuzetno snažan efekt imala iznenadna smrt Genea Roddenberryja, izvršnog producenta i tvorca franšize. Nakon nje je kreativni tim nastojao ostati vjeran njegovoj viziji, ali i eksperimentirati, pri čemu se posebno ističe epizoda The Outcast, prva koja je eksplicitno koristila motive homoseskualnosti i transrodnosti, iako će kasnije zbog nazadnih stavova biti kritizirana od strane pripadnika pokreta za prava LGBT osoba. Dio epizoda se bavio i djecom koja živi na Enterpriseu. Najveće zanimanje, ali i pohvale kritike, su potakle epizode čiji je glavni lik kapetan Picard. U tome se najviše istakla epizoda The Inner Light, koja se često navodi kao najbolja u cijeloj seriji, a po nekima i u historiji cijele franšize uopće.

Pred kraj sezone su producenti počeli razmišljati da se počne rada na novoj spin-off seriji koja će kasnije postati poznata kao Star Trek: Deep Space Nine. To je potaklo glasine o otkazivanju The Next Generation pa je finale sezone pod naslovom Time's Arrow, originalno zamišljeno kao jednodijelna epizoda, pretvoreno u dvodijelnu epizodu čiji prvi dio završava cliffhangerom, razriješenim u prvoj epizodi sljedeće sezone.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]